Az Ebola tovább szedi áldozatait, Amerika retteg

Forrás: AFP/Dominique Faget -
WHO USA ebola sztrájk fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Az ország fél, az emberek félnek ettől a betegségtől" - jelentette ki csütörtökön Sylvia Burwell egészségügyi miniszter, miután elhunyt az első Amerikában diagnosztizált ebolás beteg.   

A Dallasban elhunyt, libériai állampolgárságú Thomas Eric Duncan hozzátartozói az amerikai sajtónak nyilatkozva kifogásolták, hogy a férfit csak több napos késéssel kezdték el kezelni, későn kapott kísérleti gyógyszert és akkor sem azt, amit azok, akiknek sikerült túlélniük a kórt. Arra hívták fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban eddig minden fehér bőrű beteg felépült az Ebolából. A rokonok szerint Duncan tragédiájában az is közrejátszhatott, hogy nem volt megfelelő biztosítása.

Forrás: AFP/Dominique Faget

A WHO adatai szerint az idei járványban eddig csaknem négyezren - minden második beteg - vesztették életüket. A halálozási ráta csaknem 50 százalékos. A legújabb információk szerint Texasban szerda óta kórházi megfigyelés alatt tartanak egy rendőrt, aki megfordult abban a lakásban, ahol Duncan lakott, Wisconsinban pedig egy őrizetes nőt küldtek elkülönítőbe annak ellenére, hogy nem voltak tünetei. Jó hír azonban, hogy mégsem Ebola-fertőzött az a cseh férfi, akit ezzel a gyanúval kezeltek csütörtök óta egy prágai kórházban.

A The Daily Beast szerint az amerikai kórházakban országszerte, Honolulutól Salt Lake Cityn át Washingtonig megszaporodott a pánikszerű hívások és megfázásszerű tünetekkel jelentkezők száma - függetlenül az amerikai járványvédelmi hatóság folyamatos, kampányszerű híradásaitól, miszerint a járvány kizárólag a betegek testnedveivel terjed.

Megelőzés és sztrájk

A megelőzés érdekében az Egyesült Államok keleti felének nemzetközi repülőterein szombattól kötelező szűrésnek - kikérdezésnek és kézi szkenneres testhőmérséklet-ellenőrzésnek - vetik majd alá a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkező utasokat. Jeh Johnson belbiztonsági miniszter csütörtökön kijelentette: a cél az, hogy a reptéri szűrést minél több határátkelőhelyre kiterjesszék. A képviselők levélben sürgetik Barack Obamát, hogy tiltsa meg a beutazást az Ebola által leginkább sújtott országokból, és korlátoztassa a vízumkiadást.


Eközben New Yorkban mintegy 200 repülőgép-takarító sztrájkolt az Ebola miatt, a kongresszus pedig azt sürgette, hogy tiltsák meg az Egyesült Államokba történő beutazást a járvány által leginkább sújtott nyugat-afrikai országokból. A repülőgép-takarítók csütörtökön az ellen tiltakoztak, hogy miközben a mellékhelyiségekből gyakran hányást és ürüléket is el kell távolítaniuk, nem kapnak megfelelő védőfelszerelést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.