Habár sikerült elérni, hogy a magyar lánygyermekek nagyjából 80 %-a megkapja a HPV elleni védőoltást, még mindig számos tévhit és rémhír terjeng a vakcináról. 

Diabéteszt, autizmust, meddőséget vagy akár halált is okozhat a HPV-vírus elleni oltás – ilyen és ehhez hasonló rémhíreket gerjesztett az utóbbi hetekben több internetes oldal is. Az állami oltóprogram sikere, amelyről a Life.hu is írt, az ellenhangokat is felerősítette, pedig az MSD Pharma Hungary Kft. által kiadott sajtóközleménye szerint világszerte több millióan tudják igazolni a vakcinák hatékonyságát.

Forrás: MTI/Mészáros János

 „Bár a pánikkeltés sajnos népszerű, mindenkit megnyugvásra intünk. Az ÁNTSZ nem adja a nevét olyan gyógyszerhez vagy védőoltáshoz, ami nem az emberek egészségének megőrzését, hanem a betegségekkel járó kockázatokat növeli" – mondta dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztiorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának vezetője. A tévhiteket fontos tisztázni, hiszen a vírus nem csupán a kamaszlányoknál, hanem felnőtt nőknél, fiatal fiúknál és férfiaknál is daganatos megbetegedést okozhat.

A szűrővizsgálat kevés
A méhnyakrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganat a 45 év alatti nők körében. Szakemberek állítják, hogy az időben felismert és kezelt elváltozás gyógyítható és ma egyetlen nőnek sem kellene belehalnia ebbe a betegségbe. A Life.hu méhnyakrákról szóló írását ide kattintva olvashatod el.

„A védőoltásokkal kapcsolatos rémhírek teljesen alaptalanok, mégis könnyen szöget üthetnek az emberek fejében. Ezért indítottuk el az ÁNTSZ által is engedélyezett http://hpvdoktor.hu információs portálunkat, ahol az érdeklődők egy helyen olvashatnak a HPV vírusról, a megelőzésről és a vakcinákról is" – mondta el dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.