A női fehérnemű az a ruhadarab, ami biztosan felkelti mindkét nem érdeklődését, persze más-más okokból. A férfiak fantáziáját izgatja és számukra a lényeg, hogy szexi darabot viseljen a kedvesük. De a nők jól tudják, ha vásárolni indulnak, sokkal több szempontot kell szem előtt tartani: számít az anyag, a szín, a forma, hiszen amellett, hogy szeretnének csábítóak lenni, fontos, hogy jól is érezzék magukat. 

Bridget Jones esetét mindenki ismeri, de valószínűleg senki sem szeretne ebbe a hibába esni. De létezik olyan alapdarab, amely szexi és nem kell feláldozni a kényelem oltárán?

Forrás: Thinkstock

Ne felejtsd az alapvető funkciót!

A számos választási szempont mellett nem szabad elfelejteni, hogy a női bugyinak mi is az elsődleges feladata. Alapvetően védelmi funkciót lát el, vagyis takar. Ám a hűvösebb időszakokban arra is figyelni kell, hogy az alsónemű megfelelően melegítsen. Egy jó szabású fehérnemű körülöleli a testet, véd a széltől, így segít megakadályozni a felfázást. Pirulós szempontnak tűnik, keveset beszélünk róla, de fontos a szellőzés is. Mondjuk ki bátran: egy jó fehérneműnek szellőznie is kell, hiszen a különböző fertőzéseket ez is segít elkerülni. A bugyi anyaga ebből a szempontból is lényeges. A műszálas anyagból készült fehérneműk jobban befüllednek, mint a természetes, bőrbarát anyagok, ideális körülményeket teremtve ezáltal a kórokozók elszaporodásának. A legjobb anyag erre a célra a pamut, ami ráadásul kevésbé irritálja az érzékenyebb testtájak bőrét.

Tangakutatás: veszélyes vagy sem

A méretet tekintve is széles a választék: a két véglet a falatnyi tanga és az alakformáló bugyi. Az előbbiről számos forrásból hallhattuk már, hogy egészségtelen. Az első feltételezés, amiért egészségtelennek tekinthetjük, az az elhelyezkedése. A fehérneműk azt a célt szolgálják, hogy pajzsként védjék az érzékeny területeket a durva külső ruházattól. Mivel a tanga tulajdonképpen csak egy vékony szövetcsík, nem igazán képes betölteni ezt a szerepet. Az anyaga sem feltétlenül kíméli a bőrt, könnyen felhorzsolhatja az érzékeny területeket. Bár mindez valóban helytálló kijelentés, egy tangakutatás azt is kiderítette, hogy azért mégsincs vész tangafronton. Japánban olyan nőket vizsgáltak, akik tangát viseltek, a különbség csupán annyi volt, hogy egy részük pamut, a többiek műszálas bugyit hordtak. A kutatás eredményeként kiderült, hogy az egészséges nőknél nem váltott ki semmilyen betegséget a tanga, csupán a pamut jobban szellőzött, a műszálas pedig több kellemetlenséget okozott a viselőknek. Így a minimálfehérnemű-kedvelők csoportja fellégezhet, nem egészségtelenebb a tanga a bővebben szabott bugyiknál, csak nem mindegy, miből készül. Az alakformálásra kifejlesztett fehérnemű azonban más kérdés, a szélsőségesen szűkre tervezett és szabott fehérnemű egyértelműen elszorítja a vérkeringést, így az egészségtelen kategóriába esik.

Szexi vagy kényelmes – Tévhitek és tippek, ha bugyi vásárlás előtt állsz, dr. lifeForrás: Thinkstock

Ezt a két típust nemcsak azért választjuk mi nők, mert egészséges vagy szexi, hanem azért is, mert a szettünk kiegészítője lehet. Egy szexi tanga nemcsak akkor fontos, ha lekerül a ruha, hanem akkor is, amikor rajtunk van, hiszen ez a falatnyi darab nem látszik a szoknya vagy a nadrág alatt. Az alakformáló azonban addig lényeges, míg a felsőruházat takarásában lapul, hiszen a cél a szemérmes és megbocsátható csalás. Ám bármennyire is szeretnénk karcsúbb sziluettet, ne éljünk túl gyakran ezzel a megoldással.

Varrás nélküli, lézerszabott, C-string - a legújabb irányvonalak is menők

A stylistok szerint csakúgy, mint a melltartóknál, a bugyik esetében is van néhány darab, ami nem hiányozhat a szekrényünkből. Szín szerint a három alapdarab: a fehér, a fekete és a testszínű. A könnyű anyagú ruhák szuper alsóneműje a lézervágott bugyi. Ez egy speciálisan szabott, varrás nélkül gyártott darab, ami „nem vág be” a kritikus részeken. A legfurcsább és legújabb bugyitípus azonban a C-string elnevezésű szuperszexi darab, aminek oldalpántja sincs. Itt is érvényes azonban, hogy az anyag mindent visz. Vagyis olyat válasszunk, amely természetes pamutból vagy selyemből készült. 

A nőgyógyászok természetesen a bugyiviselés praktikus oldalára hívják fel a figyelmet. Alváshoz és nappali használathoz pamutból készült darabokat ajánlanak, és a szintetikus anyagokat csak a csábításra javasolják, mivel az tartós viselés esetén bőrpírt és más kellemetlenséget is okozhat. A tangában való alvás sem ajánlott, erre inkább a hagyományos vagy franciabugyit javasolják.