Intim higiéniával a felfázás ellen

Forrás: Thinkstock -
betegség egészség intim terület védelme intim higiénia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A női nemi szervek különleges ápolást igényelnek, főleg akkor, ha hajlamos vagy a fertőzésekre. A baktériumokat viszont nem is olyan könnyű elkerülni: megmutatjuk, hogyan tarthatod távol őket hatékonyan!

Így védd az intim flórád

Intim higiénia alatt a nemi szervek és a végbéltájék tisztaságának, ápoltságának megőrzését értjük. Ahhoz, hogy a nem kívánatos baktériumok ne szaporodjanak el, a mindennapi tisztálkodást is át kell gondolnod. Mivel a hüvely egészséges állapotáért a tejsavbaktériumok, azaz lactobacilusok felelősek, minden olyan szer, amely ezeket károsítja, felboríthatja az egészséges hüvelyflórát, ami ezáltal védtelenné válik a különböző kórokozók támadása ellen. A számtalan illatosított, fertőtlenítő hatású intim mosakodó- vagy irrigálószer nem feltétlenül segíti természetes egyensúlyunk fennmaradását, még akkor sem, ha a pH értéke ugyanolyan savas, mint a hüvelyé. Az érzékenyebbek akár pont az agresszív tisztálkodószerek által kiváltott irritációtól szenvedhetnek, ezért nem árt konzultálni a nőgyógyásszal arról, milyen termékeket érdemes használnod.

Forrás: Thinkstock

Kerüld el a baktériumokat!

Az intim területek tisztaságának, egészségének megőrzése azonban nem csak a hüvelyi fertőzések elleni harcról szól: a felfázásként ismert hólyaghurutot is időnként olyan baktériumok okozzák, melyeknek semmi helyük a húgycsőben vagy a húgyhólyagban. A legtöbb esetben a bélben, végbéltájékon élő baktériumok azok, melyek csökkent védekezőképesség vagy hiányos tisztálkodás esetén a húgycsőhöz juthatnak – de természetesen még ekkor is meg kell találniuk a kedvező feltételeket, hogy megtapadhassanak és elszaporodhassanak. A rendszeresen bevitt tőzegáfonya bizonyítottan védi a húgyúti részt a fertőzésektől, és megakadályozza a baktériumok megtapadását, így azok ha be is jutnak, sokkal könnyebben ki is ürülnek.

Tanácsok a mindennapokra

A hüvely és az immunrendszer egészséges működését több külső tényező is befolyásolhatja: például különböző hormonális változások, stressz, a nemi élet, az uszodavíz, antibiotikumok vagy fogamzásgátló tabletták szedése, de mindezek mellett a mosakodás és a megfelelően megválasztott fehérnemű is segíthet megelőzni a fertőzéseket.

Egyes orvosok szerint az intim területeken elég alaposan meleg vízzel megmosakodni, mások a tejsavbaktériumokkal gazdagított termékek használatát javasolják. Akármelyik módszer híve is vagy, mindenképpen kerüld az illatosított, alkohol tartalmú termékeket, illetve az erős szappanokat, melyek lúgos kémhatásuknál fogva rossz irányba tolhatják el az intim területek pH-értékét.

Forrás: Thinkstock

A fehérnemű napi cseréje ma már mindenki számára alapvető, de arra már kevesen figyelnek oda, hogy az anyag hatvan fokon is mosható legyen – bizonyos kórokozók vígan túlélik a negyven fokban ázást. Törekedj természetes anyagú bugyik használatára, a pamut és a tiszta selyem ritkán okoz irritációt, míg a műanyagszálas, csipkés csodák mindennapos hordása már felelős lehet egyes fertőzésekért.

A vécén nagyon fontos, hogy székelés után a hüvelytől kiindulva hátrafelé végezd el a tisztálkodást, mert különben baktériumokat sodorhatsz a hüvely és a húgycső környékére – éppen azokat, amelyek akár húgyúti fertőzést is okozhatnak.

A legjobb módszerek, amikkel megelőzheted a húgyúti fertőzésthttp://www.life.hu/drlife/20141110-a-hugyuti-fertozes-megakadalyozasa-gyumolcsok-zoldsegek.htmlMegelőzni mindent könnyebb, mint kezelni – a kellemetlen, fájdalmas tünetekkel járó felfázást is elkerülheted, ha megfelelő gyümölcsöket, gyógynövényeket használsz.Dr. Life--Légy egészségesebb, fiatalabb! Így használd fel újra a saját testedhttp://www.life.hu/drlife/20141021-a-sajat-test-szoveteinek-felhasznalasa-ver-zsir.htmlMinden nőnek az életében eljön a pillanat, amikor szembesülnie kell azzal, hogy az idő bizony eljárt felette. Az viszont rajtad múlik, hogy erre pontosan mikor is kerül sor. Tehetsz ellene, hogy ez a perc minél később köszöntsön be. Méghozzá úgy, hogy önmagadat építed újjá.Dr. Life--Egyetlen perc alatt kiderülhet, milyen a párkapcsolatodhttp://www.life.hu/drlife/20141115-egyperces-modszer-parkapcsolat-elemzesre.htmlMagyar pszichológus kutatók kidolgoztak egy új módszert, amivel hatvan másodperc alatt meglepő információkat tudnak feltárni a párkapcsolatokról.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.