HPV - te tudod, melyik a gyilkos típus?

Forrás: Thinkstock -
HPV betegség egészség HPV variációk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A méhnyakrák az egyik vezető halálok a nőknél, pedig ennek nem kellene így lennie. Legfőbb kiváltó oka a magas kockázatú human papilloma vírus, amiről tudjuk, hogyan terjed, milyen típusai vannak és hogyan lehet megelőzni a megfertőződést.

Nagyon sokféle, több mint száz típusa van a human papilloma vírusnak (HPV). Ezek egy része a bőrön okoz szemölcsöt, de van olyan fajtája is, amely a külső nemi szerveken. Emellett nagyjából harminc-negyven olyan típusa is van, amely csak a méhszájon tud megtelepedni: ezeket viszont lehet szűrni HPV-tipizálással. A vírusnak alapvetően két csoportja van, az egyik alacsony, a másik magas kockázatú, attól függően, hogy méhnyakrákos eseteknél kimutatták-e a jelenlétüket, vagy sem.

„Ma a méhnyakrák kialakulásáért a magas kockázatú HPV törzseket tartják felelősnek. Azoknál a nőknél, akiknél ezek valamelyik típusát ki tudják mutatni a méhszájon, kialakulhat méhnyakrák, függetlenül attól, hogy milyen a citológiai eredményük. A feltételes mód azonban fontos, ugyanis a szervezet, mint a legtöbb vírust, a HPV-t is le tudja győzni” – mondta el a Life.hu-nak dr. Vajda Miklós szülész-nőgyógyász. Aki azt is hozzátette, hogy az esetek többségében ez meg is történik. Másrészt a méhnyakrákot okozó magas kockázatú HPV típusok közül néhány ellen létezik védőoltás is. Ezekkel ki lehet védeni, hogy a méhnyakrák hátterében álló körülbelül tizenötféle HPV típus közül a két leggyakoribb, a 16-os és a 18-as megtelepedhessen a szervezetben. Ez a két vírustípus a kialakuló méhnyakrákos megbetegedések 60–70 százalékáért felelős.

Forrás: Thinkstock

Míg a főleg kézen és lábon szemölcsöket okozó HPV könnyen terjed, addig a méhnyakrákhoz vezető, a hüvelyben és a méhszájon fertőzést okozó típus, illetve a szeméremtesten megtelepedő változat csak szexuális úton adódik át. Óvszer használata mellett a méhnyakrákot okozó típus nem tud eljutni a méhszájig. Ez a genitálián kívül megtelepedő vírusra nem feltétlen igaz, ellene nem jelent biztos védelmet az óvszer használata.

Figyelem illeti a gyanús sejteket

Vajda doktor kiemeli, hogy a HPV-szűrés nem része a hagyományos rákszűrésnek, ám amikor a citológus a kenetet vizsgálja és megfesti a méhszájról származó hámsejteket, észreveheti a HPV-fertőzöttséget is. Eldönteni persze nem tudja, hogy az milyen kockázatú, de a figyelmet fel tudja hívni rá. Erre külön rubrika is van a citológiai lapon: ezen jelöli a citológus, ha gyanús sejteket lát. Azt azonban tudni kell, hogy ez önmagában nem jelent szűrést, nem alkalmas arra, inkább egyfajta figyelemfelhívó szerepe van. A kifejezett HPV-szűrést és -tipizálást, azaz a vírus típusának meghatározását csak külön kérésre végzik el. Ennek módszertana különbözik a rákszűrésétől. Ingyenesen akkor illeti meg a betegeket, ha a citológiai eredményük P3-as vagy rosszabb.

Forrás: Thinkstock

A méhnyakrák kialakulása lassú folyamat, általában évek kellenek hozzá, mire a magas kockázatú HPV betegséget okoz. A rákmegelőző állapotok – amelyek szűrővizsgálattal, citológiával kimutathatók – műtéttel jól gyógyíthatók, de a már kialakult méhnyakrák halálozási aránya nagyon magas. Az, hogy a méhnyakrák nőknél az egyik fő halálozási ok, jól mutatja, mennyire fontosak a szűrővizsgálatok. Ennek ellenére nagyon alacsony a részvételi arány, vannak, akik soha nem keresnek fel emiatt nőgyógyászati rendelőt.

Szinte teljes a részvétel

A HPV elleni oltást azok a lányok kaphatják meg ingyenesen, akik betöltötték a 12. életévüket és 7. osztályosak. Mint Bilics Edittől, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) egészségfejlesztési szakreferensétől megtudtuk, idén ősszel az érintetteknek több mint 80 százaléka igényelte a térítésmentes védőoltást. Ez alapján úgy tűnik, sikeres volt az intézet HPV oltással kapcsolatos kommunikációja, melyet az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal közösen valósított meg. Abban a kevesebb mint húsz százalékban, akik nem kérték az oltást, azok is benne vannak, aki már korábban megkapták. Ez esetben vagy az önkormányzati támogatásoknak köszönhetően nyílt lehetőség az oltásra, vagy azért, mert a szülők már a kampány előtt is fontosnak tartották ezt a védelmet, ezért gondoskodtak a vakcina beadatásáról.

Bár a HPV-fertőzött férfiak többsége tünet- és panaszmentes, a vírus náluk is okozhat problémát: bizonyos típusok miatt nemi szervi szemölcsök alakulhatnak ki, míg más típusok hímvessző, illetve végbélrákot okozhatnak. A vírus szájban, garatban is elindíthatja rosszindulatú daganat kialakulását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.