Szklerózis multiplex - a fiatal felnőttek legádázabb betegsége megelőzhető?

Forrás: Thinkstock -
betegség szklerózis multiplex egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évtizedek óta kutatja az egészségügy azt a módszert vagy gyógyszert, amely segítségével megelőzhető, kezelhető vagy nagy hatékonysággal gyógyítható lenne a fiatalok rettegett megbetegedése, a szklerózis multiplex.

A legújabb kutatások szerint egy teljesen hétköznapi dolog, a kávé lehet a csodaszer a szklerózis multiplex elleni harcban. Úgy tűnik, hogy a megelőzésben lehet óriási szerepe a fekete nedűnek. Akik naponta több csésze kávét fogyasztanak, másfélszer kisebb kockázattal számolhatnak, mint azok, akik nem fogyasztanak kávét.

Forrás: Thinkstock

A szakértők a védőhatást a benne lévő koffeinnek tulajdonítják, amelyről korábban már kimutatták, hogy az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázatát is csökkenti. Korábbi kutatások arra is rávilágítottak, hogy napi négy csésze kávé fogyasztásával a diabétesz kockázata is 25 százalékkal csökkenthető.

A brit Multiple Sclerosis Trust szervezet adatai szerint több mint 2,5 millióan szenvednek szklerózis multiplexben világszerte. A központi idegrendszer megbetegedése során az idegsejtek védőburka, a mielin károsodik, ami egy sor különféle tünetet eredményez. A jelentkező tünetek attól függenek, hogy a központi idegrendszer mely részét érinti a betegség, és milyen feladatot lát el a sérült ideg. A szklerózis multiplexes betegek kimerültséget, látászavarokat és járási nehézséget tapasztalhatnak, de a betegség az egyes emberek esetében eltérő. Általában 20 és 40 éves kor között mutatják ki, és közel háromszor több nőt sújt, mint férfit.

A baltimore-i Johns Hopkins Orvosi Egyetem kutatói svéd és amerikai kutatások eredményeit elemezték, amelyek összesen 2788 szklerózis multiplexes beteget hasonlítottak össze közel 4000 egészséges emberrel. Az eredményekből az derült ki, hogy azokra az emberekre, akik nem ittak kávét, a betegség kialakulásának másfélszer nagyobb kockázata leselkedett, mint azokra, akik a tünetek jelentkezése előtti évben legalább négy csésze kávét fogyasztottak.

Forrás: Thinkstock

Az Amerikai Neurológus Akadémia washingtoni éves kongresszusán dr. Ellen Mowry, a kutatás vezetője elmondta, hogy a koffein szklerózis multiplex elleni hatása alátámasztja azt a már korábban is fennálló feltételezést, mely szerint a koffein védőhatást gyakorolhat az agyra.

A kutatási eredmények reményt keltőek, ugyanakkor gyermek- és kamaszkorban nem feltétlenül jellemző a kávéfogyasztás - a betegség pedig korai életszakaszban jelentkezik, gyakran még akkor, amikor a fiatal még nem biztos, hogy "rászokott" a kávéra.

Mi az a szklerózis multiplex?

A szklerózis multiplex rendkívül alattomos, krónikus, a központi idegrendszer fehérállományára ható gyulladásos betegség. A gyulladás következtében az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő, úgynevezett mielin károsodik. Jellemzően fiatal életkorban, a kamaszkor végén, vagy nagyon fiatal felnőttkorban alakul ki, és az esetek ötven százalékában vissza nem fordítható szövetkárosodás jön létre, amely súlyos következményekkel jár. Mozgáskoordinációs problémák miatt a beteg tolószékbe kényszerül vagy ágyhoz köti a betegség.

A világon 2,5 millió embert érint ez az egyre súlyosbodó betegség, amely viszonylag rövid időn belül jelentős leépülést eredményez a beteg mozgásában. Nem ritka az az eset sem, amikor az első tünet jelentkezésétől számított két éven belül már tolószékbe került a fiatal beteg. A nők érintettsége kicsivel magasabb, mint a férfiaké, és inkább a Föld fehér bőrű lakossága között gyakoribb a megjelenése. Európát tekintve 10.000 emberből körülbelül 5-20 ember betegszik meg szklerózis multiplexben. Hazánkban 7-8000-re tehető a betegek száma.

Forrás: Thinkstock

Az SM okai

Az SM kiváltó oka ma sem ismert pontosan, a kutatók szerint több tényező együttes hatása indítja el a folyamatot. A környezeti hatásoknak is egyre nagyobb szerepet tulajdonít az egészségügy.

A tünetek váratlansága és hevessége rendkívül ijesztő. A beteg fiatal kora miatt pedig nehéz a betegség elfogadása. Hiszen a betegség jellemzően akkor jelentkezik, amikor a beteg éppen kinőtt a gyerekkorból, tele van álmokkal, felnőtt életét tervezi, szerelmes, először fedezheti fel a világot kötöttségek nélkül. A szklerózis multiplex jelentkezése könyörtelenül összezúzza a fiatal beteg reményét egy teljes, hosszú, boldog életre.

Istvánnál 18 éves korában (1988-ban), az érettségi vizsgák után néhány nappal jelentkezett a betegség. Egy reggeli ébredést követően remegni kezdtek a végtagjai és úgy érezte, nem tudja irányítani a kézmozdulatait. A pohár mellé nyúlt, nem tudott belelépni a papucsába, egyértelműen mozgáskoordinációs zavarokkal köszönt be a betegség. Pár hetes vizsgálatsorozat után felállt a diagnózis, de se István, se kedvese, Anna nem akarta elhinni és elfogadni, hogy a szklerózis legyőzi majd kapcsolatukat. A diagnózis évében, novemberben - a szülők, a rokonok, az orvos tanácsa ellenére - összeházasodtak. István már nem tudott bot nélkül járni, Anna támogatta az anyakönyvezető elé. A leépülés ezután is gyors volt. Első házassági évfordulójukon a fiatal férfi már tolószékkel tudott csak közlekedni, de a tolószék kezelése is rendkívüli nehézséget jelentett számára. A betegség - a szülők, rokonok segítségével felépült - új lakásuk falai közé zárta. Az év felét kórházban töltötte, a másik felét a lakásban. Tervei a továbbtanulásra, egy közös gyerekre gyorsan eltűntek. Élete beszűkült, önállóan sehová nem jutott, párja, édesanyja, a rokonok segítségére szorult a legintimebb szükségletek területén is. Szexről szó sem lehetett, ráadásul hiába szerették kétségbeesetten egymást a fiatalok, a betegség, az örökös távollét, a férfi kiszolgáltatottsága, a szex hiánya kikezdte a kapcsolatukat. A párja 10 évvel később vált el tőle, érthető okokból, hiszen akkor sem volt még harmincéves se a fiatal nő, családra, gyerekre vágyott. Ugyanakkor szoros maradt a kapcsolat a volt férjével, olyannyira, hogy új párja is részt vállalt az akkor már rendkívül leromlott fizikai állapotban lévő férfi gondozásában. István tíz év alatt szinte magatehetetlenné vált, gyógytornász segítségével tudták csak elkerülni a felfekvéseket, illetve a rokonok mozgatták, forgatták, emelték, etették, fürdették a beteg férfit. Akkorra már nemcsak mozdulatlanságra kényszerítette a szklerózis Istvánt, de a beszédközpont is sérült, beszéde artikulátlanná vált, mimikája is torzult. Csak a szeme maradt éber, élénk és kifejező. És az a szem gyakran volt dühös, mert István nem tudta, nem akarta elfogadni a betegséget. Küzdött ellene, és a tehetetlenség érzése gyakran lobbantott indulatot benne. Olyankor a botjával verte a falat, az ajtót, vagy kiabált. Sokszor sírt. 38 éves korában hunyt el, de az utolsó pillanatig élni szeretett volna, egyszerűen nem adta fel a reményt, hogy találnak majd hatékony gyógymódot a szkelrózis gyógyítására vagy a leépülés visszafordítására.

Rohamokban jelentkezhet

Fontos hangsúlyozni azonban, hogy a szklerózis multiplex nem minden esetben ennyire heves, és bár visszafordíthatatlan károkat okozhat, a betegek hosszú időn keresztül méltósággal és életörömökkel teli életet élhetnek. A betegség lefolyását illetően csoportokra osztható: a betegek egy jelentős részénél rohamokban (shubokban) jelentkezik a betegség, és olyankor nagyon súlyosak a tünetek, de a rohamot követően a betegség tünetei enyhülnek, kisebb-nagyobb rombolást hagyva maga után. A legenyhébb csoport, amikor jóndulatú SM-ről beszélünk az a variáció, amikor a betegnél korai életszakaszban egy-két shub jelentkezése után akár húszéves tünetmentes periódus is következhet.

Az SM kezelése gyógyszeres valamint fizio- és pszichoterápiára épül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.