bélflóra rost folyadékbevitel élelmiszer probiotikum étel haspuffadás tipp teltségérzet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ünnepi eszem-iszomban bizony előfordul, hogy egy-egy kiadós ebéd vagy vacsora után kellemetlen teltségérzetet tapasztalunk. Mindenkinél változó, hogy melyik élelmiszerre hogyan reagál a szervezete, ám néhány bevált módszerrel sokat tehetünk a haspuffadás ellen.

1. Fogyassz több probiotikumot!

Az egészséges bélflóra legjobb barátai és a haspuffadás ellenségei a probiotikumok, amelyek segítenek a nehezen emészthető élelmiszerek lebontásában. A legjobb, ha minden nap eszel valamilyen probiotikumban gazdag ételt – kattints ide néhány ínycsiklandó receptötletért!

Forrás: Thinkstock

2. Egyél friss ételeket!

A könnyebb és gyorsabb emésztés érdekében próbáld meg minél frissebb alapanyagokból elkészíteni az ételeidet. A Life.hu korábban ITT mutatott néhány tippet a kiegyensúlyozott étkezéshez.

3. Hanyagold a feldolgozott élelmiszereket!

A pékáruk, a tészták, a sütemények és minden előre csomagolt étel tele van fölösleges cukorral és finomított szénhidráttal, amelyek a puffadás első számú okai.

4. Fogyassz rostban gazdag élelmiszereket!

A zabkása, a lenmag, az érett gyümölcsök és a saláták – csupa olyan szuperétel, amely tele van jótékony rostokkal. Hogy a haspuffadás megelőzésén túl miért érdemes még beépítened őket az étrendedbe, arról ide kattintva olvashatsz.

5. Hüvelyeseket csak áztatva!

Tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ám sem a bab, sem pedig a lencse nem tartozik a könnyen emészthető ételek közé. Fogyasztásuk előtt érdemes őket egy teljes napra beáztatni, így biztosan elkerülheted puffasztó hatásukat.

Forrás: Thinkstock

6. Pihenj!

Stressz hatására csökken a bélben található jótékony baktériumok száma. Az elegendő alváson túl érdemes időt szánnod a relaxációs gyakorlatokra is – a Life.hu korábban ITT mutatott néhány bevált módszert.

7. Fogyassz több folyadékot!

Ne szorítkozz csupán az ásványvízre vagy a teára: jöhetnek a levesek, a raguk, a gyümölcsök és a zöldségek is.

Nagy baj lehet, ha nem iszol eleget

Gondoltad volna, hogy a rossz hangulat a kiszáradás egyik jele is lehet? A Life.hu ITT mutatta meg, mely esetekben kell fokozottan figyelned a folyadékbevitelre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.