Egy friss kutatás szerint a nem elegendő folyadékfogyasztás ugyanúgy hat az autóvezetőkre, mintha alkoholittasan ültek volna a volán mögé.

A dehidratáció ugyanolyan káros, mint a túlzásba vitt alkoholfogyasztás – derül ki a Loighborough-i Egyetem nemrég publikált tanulmányából.

IllusztrációForrás: Thinkstock

A kutatók autóvezetőket vetettek alá a tesztnek, amely szerint azok, akik óránként mindössze 25 milliliter, vagyis csak egynéhány korty vizet kaptak, sokkal többet hibáztak vezetés során, mint azok, akik a 2 deciliter/óra csoportba estek. Megállapításaik szerint a dehidratált vezetők legalább annyit és úgy vétettek, ahogyan az alkohol befolyásoltsága alatt álló sofőrök szoktak. Ilyen hibák közé tartozik például a késői fékezés, vagy a sávból való lesodródás.

Mennyit kell inni egy nap?
Már a csapból is ez folyik: igyál sokat! De mennyi az elég, a kevés, és van-e olyan, hogy túl sok? A Life.hu ITT járta körbe ezt a mindenkit érintő témát.

„Általában azt javasolják a vezetőknek, hogy minél kevesebbet igyanak egy-egy hosszabb út alatt, így kevesebbszer kell megállniuk a mosdók miatt. De tudjuk, hogy a nem elégséges folyadékpótlás olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, a fáradtság vagy a levertség" – mondta el a kutatás vezetője, prof. Ron Maughan, aki hozzátette: az ezen tünetek együttese az oka a legtöbb közúti balesetnek.