Arról, hogy melyek a lakásunk legundorítóbb részei, amik talán még a vécéülőkénél is mocskosabbak, itt írtunk korábban, de csokorba szedtünk már azokat a tárgyakat is, melyekhez azalatt érünk hozzá, amíg beérünk a munkahelyünkre dolgozni. Most azokra a kütyükre hívjük fel a figyelmet, melyek nap mint nap az életünk részei, szinte elválaszthatatlanok tőlünk, pedig szutykos bacilusforrások.

1. Okostelefon

Elképzelhetetlen lenne az életünk telefon nélkül, épp ezért is hemzsegnek rajta dögivel a kórókozók. Ugyanis bárhol vagyunk, akármit is csinálunk, kivesszük és húzogatni kezdjük, amit ránk írt a kedves, vagy éppen a főnök dorgáló e-mailje sem várathat magára csak azért, mert épp a villamoson kapaszkodunk, és nem érhetünk hozzá a készülékhez.

Forrás: Thinkstock

Ráadásul nem is csak a tenyerünk van kitéve a támadásoknak. A telót naponta többször is az arcunkhoz emeljük, így pedig egy az egyben az arcbőrünkre kerül a ragacsos buszkorlát tartalma. Hogy ennek elébe menjünk, mossunk kezet annyiszor, amennyiszer csak tudunk, továbbá, amikro csak lehetőségünk van rá, alkoholos alapú tisztítóval töröljük át telefonunkat is.

2. Pénztárca

Ami a kórokozókat illeti, bőven el van látva velük a pénztárcánk is, melyet szintén többször kézbe veszünk naponta. Ráadásul legfőképpen készpénzhasználat után tesszük ezt, ami szinén tagja a legnagyobb bacilelőhelyeknek. A pénzzel kapcsolatos érintések után mindig a fürdőszoba kell legyen a következő hely, ahol megjelenünk, ugyanis nem csak az érmék érintése veszélyes, hanem a bank- és jegyautomaták gombjai is.

Sok helyre visszük magunkkal a tárcánkat, letesszük a legdzsuvásabb asztalokra, a vécébe is akár, szóval érdemes akár naponta egy vízes ronggyal áttörölni, ha olyan, akkor kimosni. 

3. Kormány és slusszkulcs

A kocsink belseje, hiába is takarítjuk szorgosan, ugyanúgy magán viseli a környezetünkből és a kezünkről áttapadó baktériumokat, bacikat. A kormány, a sebváltó, az ajtónyitók mind-mind tárolják, majd pedig visszajuttatják testünkre a kórokozókat. Érdemes hát a verdát is gyakrabban takarítani, akkor is, ha nyűg, nehéz és fárasztó. Az egészségünknél semmi sem lehet fontosabb.

Forrás: Thinkstock

4. Villanykapcsolók

Minden egyes alkalommal, amikor fel- vagy lekapcsolunk egy villanykapcsolót, sok-sok baktériumot viszünk át az ujjbegyeinkről a kapcsolóra, különösen akkor, ha ezt megelőzően a tudtunkon kívül valamilyen mocskos felülethez nyúltunk. Az otthoni villanykapcsolók minden egyes négyzetcentiméterén harmincnál is több baktérium található, és a nyilvános kapcsolók esetében a helyzet még sokkal rosszabb.

5. Mosogatószivacs

Egy korábbi felmérésből kiderül, hogy Arizonai kutatók ezer mosogatószivacsot és konyharuhát teszteltek, és azt állapították meg, hogy tíz százalékukban felfedezhetőek a szalmonella nyomai. A tanulmány azt is megállapította, hogy a szivacsok minden egyes négyzetcentimétere négyszázszor annyi baktériumot tartalmazott, mint egy vécéülőke.

A vécéülőke tisztább, mint a mosogatószivacs
Méltánytalanul vélik a háztartások legpiszkosabb tárgyának a vécéülőkét az emberek, hiszen annál sokkal szennyezettebb eszközök is akadnak, ráadásul a konyhában. Ezeket itt gyűjtöttük össze korábban.