Tényleg zsugoríthatják a nők agyát a fogamzásgátlók?

Forrás: Thinkstock -
agy betegség szövődmény egészség fogamzásgátlás fogamzásgátló tabletta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legyinthetünk, hogy a brit kutatók mellett az amerikaiak azok, akik néha kicsit túl komolyan veszik magukat és az eredményeiket. De persze mindig ott motoszkál a fejünkben az is, hogy mi van, ha egyszer csak mégis igazuk lesz? És mi van, ha tényleg zsugorodhat az agyunk?

A hangulatingadozások, a fejfájás és a hányinger, valamint a súlyosabb szövődmények, például a vérrög kialakulása és az emlődaganat ismerős mellékhatás a fogamzásgátlót szedő nők számára. Kaliforniai kutatók most egy újabb aggasztó mellékhatással bővítették a listát - tájékoztat a Huffingtonpost.

Forrás: Thinkstock

Új kutatásukban kimutatták, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták két kulcsfontosságú agyi területet zsugorítanak, és ezáltal módosítják a működésüket.

Nem durva ez egy kicsit?

Az eredmények arra utalnak, hogy az agy szerkezetének és működésének e változásait a fogamzásgátló tablettákban lévő szintetikus hormonok okozzák. Az összetevő ráadásul a természetes hormonokat is elfojtja, amelyek akkor jelennek meg, amikor a nők a fogamzásgátló tablettát szedik.

!

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem neurológusai 90 nő agyát vizsgálták, akik közül 44 fogamzásgátló tablettát szedett, 46 pedig természetes ciklusokat tapasztalt. Kimutatták, hogy a laterális orbitofrontális kéreg és a poszterior cinguláris kéreg a fogamzásgátlót szedő nők agyában vékonyabb. A laterális orbitofrontális kéreg fontos szerepet játszik az emberek érzelmeinek szabályozásában, valamint a jutalmakra adott válaszok létrehozásában.

Éppen ezért az azonosított változások a kutatók szerint felelősek lehetnek a fogamzásgátlót szedő nők némelyikében tapasztalható fokozott szorongásért és a több depressziós tünetért.

Forrás: Thinkstock

A poszterior cinguláris kéreg pedig a belső állapotot, vagyis a befelé irányuló gondolatokat irányítja, és segít az érzelmek feldolgozásában, valamint az emlékek felidézésében.

A fogamzásgátló és a cigi együtt halálos méreg?

A korszerű fogamzásgátlás több mint egyszerű lehetőség a nem kívánt várandósság elleni védekezésre. A fogamzásgátló eszközök, módszerek használata a nők tudatosságának szimbóluma is egyben. Nem árt azonban a döntés meghozásakor minden mellékhatást figyelembe venni. Ezeket itt gyűjtöttük csokorba korábban.

Nicole Petersen, a Human Brain Mapping szaklapban közzétett tanulmány vezető szerzője így nyilatkozott az eredményekről: "Egyes nők negatív érzelmi mellékhatásokat tapasztalnak az orális fogamzásgátló tabletták szedése következtében, az ezt vizsgáló kutatások azonban vegyes eredményeket hoztak. Lehetséges tehát, hogy a laterális orbitofrontális kéregben bekövetkező változás összefüggésben állhat azokkal az érzelmi változásokkal, amelyeket egyes nők tapasztalnak a fogamzásgátló tabletták szedésekor."

A kutatók hozzátették, egyelőre nem tudják, hogy ezek a változások állandók, vagy csak addig tartanak, amíg a nők szedik a fogamzásgátló tablettát. Dr. Petersen szerint további kutatásokra lesz szükség, de ez a kutatás az első lépés a folyamatban.

A menstruációdat befolyásolja, milyen fogamzásgátló módszert választasz

A havi vérzés mennyiségét, a fájdalmat vagy a premenstruációs szindróma tüneteit mind befolyásolja az, hogy a nő milyen fogamzásgátló eszközt választ. Korábbi cikkünkből azt is megtudhatod, mi a legnagyobb tévhit a menstruációval kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.