Állandó hányása miatt több mint 10 kilót fogyott Georgia Marrison, orvosai azonban mindvégig arra gyanakodtak, hogy pusztán csak azért csinálja, hogy vékony legyen. A lány nemrég gyomorrákban hunyt el.

Semmi nem maradt meg a gyomrában a 18 éves Georgia Marrisonnak, aki néhány hét leforgása alatt 12 kilót fogyott, ám orvosai amolyan tinédzser-dolognak könyvelték el a rosszulléteket, mondván: egy botsáskára akar hasonlítani, akárcsak a többi korabeli lány.  

Georgia az anyukájával

Georgia, akinek családi fotóit ide kattintva nézheted meg, édesanyjával együtt több hónapon át járt a tünetekkel doktortól doktorig, mire diagnosztizálták súlyos gyomorrákját. Ekkor már azonban késő volt: a tumor átterjedt a szemére és a petefészkére.

„Nem azt mondom, hogy meg tudták volna menteni Georgiát, mert nagyon agresszív ráktípusa volt, de annyiszor nem vettek róla tudomást az orvosok csak azért, mert ő egy tinédzser. Ennek véget kell vetni" - mondta el a Dialy Mailnek a lány édesanyja, Joanne. A brit Rákkutató Intézet szóvivője szerint tizenéves korban rendkívül ritkán fordul elő gyomorrák: a 2008 és 2011 között készült statisztikák szerint évente átlagosan 4-szer diagnosztizálták ezt a típusú betegséget 100 ezer 15 és 19 év közötti fiatalnál, akik közül három férfi és egy nő volt.

Sokkal gyakrabban fordul elő férfiaknál
Kétszer több esetben diagnosztizálnak gyomorrákot férfiaknál, mint nőknél - írja a DialyMail a brit Rákkutató Intézet adataira hivatkozva. Ritka, hogy ilyen fiatal személynél állapítják meg ezt a kórt: mint általában a rákos megbetegedéseknél, az esetek 95 %-ában 55 év felettieknél fordul elő. Számos tényező növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát, ezek közé tartozik az étrend, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, egyes fertőzések és az örökletesség. Tünetei lehetnek a fáradtság, levertség, teltségérzet, emésztési zavarok, savasság, vérzés, nyelési zavarok, étvágytalanság, fogyás, folyadék a hasüregben, és véres széklet.