Tess Holliday: Avagy lehet valaki egyszerre szép és kövér?

Fotó: James White -
betegség ducimodell Tess Holiday duci elhízás egészség túlsúly túlsúlyos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tess Holliday plus-size méretű modellnek/aktivistának elsőként sikerült bekerülnie szupermodellként egy neves ügynökséghez, így számos kampány részeként népszerűsítheti a teltebb idomokat. Például a People magazin címlapján, igencsak nagy feltűnést keltve vele.

Ki ez a lány, és miért érdekes?

Tesst sokan gúnyolták a méretei miatt. 15 éves korában jelezte először, hogy modell szeretne lenni, de adottságai miatt mindenütt kinevették. Most, 14 évvel később a People magazin címlapjáról röhögi ki a világot. Pedig nem lett soványabb, sőt.

Forrás: People Magazine

A 165 centis és 127 kilós Holliday, aki a világ első 22-es méretű szupermodellje, vagyis körülbelül 50-52-es méretű ruhákat hord, büszke teste minden porcikájára. Tess, aki egyébként egy kilencéves kisfiú, Rylee édesanyja, arra biztatja a hasonlóan kerek hölgyeket, hogy zsákok és a testet takaró óriásruhák helyett öltözzenek csinosan, és ne féljenek megmutatni magukat.

Érdekességek:

Tess egy igazi közösségimédia-mágus. Facebookján közel egymillió, Instagram-oldalán pedig 900 000 követője van. A sztár Ryann Hoven néven látta meg a napvilágot, de megváltoztatta a nevét, amint modellkedni kezdett. Kedvesét 2012-ben a Tumblr-en keresztül ismerte meg. Korábban dolgozott sminkesként is, Miss Röfi inspirálta a Muppet Show-ból, és ami a legfontosabb, nem érdekli, hogy mit gondolnak róla mások - írja róla a People.

Ez persze mind szép és jó, de...

Ugyanakkor Steve Miller, aki egyébként egy fogyasztó szakember (és persze megmondóember) mélységes felháborodását fejezte ki mindezzel kapcsolatban, véleménye szerint ugyanis nem lehet valaki egyszerre szép és kövér. Nemtetszésének a Daily Mailben adott hangot.

A hipnoterapeutaként is ügyködő férfi így nyilatkozott: "Más sem hiányzik Angliának, mint egy plus-size méretű amerikai, aki hazánkba betolakodva próbálja bemagyarázni nekünk, milyen menő dolog sokat és egészségtelenül enni. Fel kéne végre fogni, hogy a kövérség nem nagyszerű, a kövérség egészségtelen."

Dagad a botrány a ducitrendek körül: Meddig menő még a kövérség?

Nem telik el hónap anélkül, hogy fel ne ütné a fejét egy újabb trend, ami a természetes szépséget, önmagunk elfogadását és a Photoshop-trükkök elítélését hirdeti. Olyan irányzatok ezek, amelyek a valóságot éltetik, és azt sugallják, mindenki érezze jól magát a bőrében úgy, ahogy van. Ez mind szép és jó, egészen addig, amíg nem kezdünk ezen irányzatok mögé bújni, és még jobban ellustulni. A problémáról itt írtunk korábban.

Ezután Tess a Guardian című lapnak nemrégiben azt nyilatkozta, hogy

egész életében ledagadtozták, de már nem érdekli, és ha megkíván egy csokis croissant-t, akkor igenis meg fogja enni.

Fotó: James White

Steve Miller, aki egyébként sokáig maga is túlsúllyal küzdött, ugyanakkor továbbra sem rejti véka alá véleményét. Szerinte a divatcég, amely arcául választotta Tesst, ezzel egy gyilkos kórt, az elhízást népszerűsíti, és valószínűleg emiatt a jövőben több kövér nő fog előbb meghalni, mint kellene.

Pedzegeti a kérdést a szakember, aki hozzátette, hogy a kövérség elfogadhatatlan, és mind a rák, mind a stroke, mind a szívbetegségek kockázatát megnöveli. Tess egyébként hetente négyszer edz egy személyi edző segítségével, emellett szabadidejében szívesen sétál, úszik és kirándul.

/1506/Ismer2015614161020

Meddig hízhatunk még?

A csapból is az folyik, hogy az elhízás a 21. század orvoslásának egyik legnagyobb kihívásai közé tartozik. Mint ismeretes, az elhízottak száma 1980 óta megháromszorozódott a világon, és a drámai növekedés továbbra sem áll meg. Az Egészségügyi Világszervezet becslése 2015-ben már 2,3 milliárd túlsúlyos és 700 millió elhízott emberrel számol. A hazai adatok sem jobbak, sőt Magyarországon a lakosság közel kétharmada súlyproblémával küzd. Az elhízás és az általa okozott betegségek világszerte az összes halálozás 10-13 százalékáért felelősek, valamint az egészségügyi ráfordítások 2-8 százalékát emésztik fel.

Mindezek ismeretében, valamint annak teljes tudatában, hogy az elhízás nemcsak esztétikai probléma, hanem számos betegség kialakulására is hajlamosít (szív- és érrendszeri megbetegedések, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérzsírszint, magasvérnyomás-betegség, légző- és mozgásszervi megbetegedések, daganatok), mégis meddig halogathatunk? Ha a hasi, úgynevezett alma típusú elhízás, a magas vércukorszint és vérnyomás, továbbá a kóros vérzsírösszetétel együttes jelenléte nagyban megnöveli a koszorúér-betegség és a stroke (agyvérzés) kialakulásának esélyét, akkor meddig érdemes várni, és a fennhéjázó ducitrendek mögé kucorodni? (Főleg, ha már lassan be sem férünk mögéjük?)
A betegség a sértődött lélek jajkiáltása: születési hónapunkból kiderül, mire vagyunk hajlamosak?http://www.life.hu/drlife/20150611-szuletesi-honapunkbol-kiderul-milyen-betegseg-fog-nalunk-kialakulni.htmlKutatók megállapították, hogy a születési hónapunkból kiderül, milyen betegség fog nálunk a legnagyobb valószínűséggel kialakulni. Vajon lehetséges lehet mindez?Dr. Life--Szólj a hajadnak is, hogy nyár van! Dögös sörénytippek forró napokrahttp://www.life.hu/drlife/20150610-egeszseges-haj-nyaron-is-forrosag-napsutes-vitaminok-hajapolas.htmlMinden nő gyönyörű, dús hajkoronára vágyik, és ennek érdekében akár a legdrágább samponokat és balzsamokat is képesek bevetni, ám szakértők szerint bármilyen hajterméknél többet ér a megfelelő étrend. És persze apró trükkjeink.Dr. LifeThinkstockA fogkefék 60 százalékán székletdarabka van: és jó eséllyel nem is a sajátunkhttp://www.life.hu/drlife/20150610-a-fogkefek-60-szazalekan-szekletdarabka-van-es-jo-esellyel-nem-is-a-sajatunk.htmlNem árt vigyázniuk azoknak, akik legalább kilencedmagukkal osztoznak a fürdőszobán: elképzelhető, hogy széklet kerül ugyanis a fogkefére - tudhatjuk meg a Quinnipiac University friss tanulmányából, amely a New Orleans-i American Society for Microbiology konferencián került ismertetésre.Dr. LifeThinkstockUtópia vagy valóság? Petricsészében születhetnek az emberi biovégtagokhttp://www.life.hu/drlife/20150608-a-feltamasztott-halott-vegtag-lehetove-teszi-hogy-uj-potvegtagokat-novesszunk-maguknak.htmlA laboratóriumban "feltámasztott" halott végtag lehetővé teszi, hogy az amputáltak új pótvégtagokat növesszenek maguknak. Legalábbis a hírek szerint.Dr. LifeThinkstockKidörzsöli a tangád a frissen borotvált részeket? Így bánj a szőrtelenítés miatt irritált bőrrelhttp://www.life.hu/drlife/20150427-szortelenites-nyaron-mi-kell-a-ferfinak-mi-tetszik-nekik-pasi-velemenyek-a-szortelenitesrol-1.htmlSzőrtrendek 2015-ben című cikkünkből kiderül, hogy a nők nagy része manapság a teljesen pucér fazon helyett inkább a csíkra szavaz, ha kozmetikushoz látogat. Egy kis sávot vagy háromszöget ugyanis divatos meghagyni dísznek az intimtájékon, mert mint ismeretes, a férfiak nagy kedvence lett ez a fazon.Dr. LifeThinkstockFordítva írod az E betűt? Szembemész a forgalommal? A múltad jelez!http://www.life.hu/drlife/20150604-kerri-walker-tortenete-arrol-hogy-traumas-agyserulest-okozhat-a-csaladon-beluli-eroszak.htmlHarminc évvel ezelőtt Kerri Walker, aki ma Phoenixben dolgozik egy családi erőszak áldozatai számára létesített otthonban, azon kapta magát, hogy teljes nyugalommal vezeti autóját a forgalommal szemben. Akkor szerencsére megúszta a balesetet, ám ez volt az első figyelmeztető jel a számára, hogy valami nem stimmel vele.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.