Kiderült! A napozás és a napfény a hosszú élet titka

Forrás: Thinkstock -
betegség napozás nyár 2015 egészség napfény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napfény akár a hosszú élet titka is lehet, olyan jó hatással van a szervezetre. Többek között csökkenti a vérnyomást és a stroke kockázatát is - állítja Dr. Richard Weller, az Edinburgh-i Egyetem dermatológusa.

A szakember egyenesen kijelentette, hogy a túl kevés napfény akár ölhet is. Más kutatásokból egyébként már kiderült, hogy a leggyakoribb bőrrákfajtában szenvedők az átlagosnál tovább élnek, így Dr. Weller szerint "gratulálni kellene nekik".

Forrás: Thinkstock

A New Scientist magazinban publikált írásában arra buzdít a bőrgyógyász, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a napfény jótékony hatását. Noha ezt gyakran a D-vitamin termelődésére korlátozzák, a nitrát-oxid ugyancsak fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében.

Amikor ugyanis napfény éri a bőrünket, ez termelődik, és a véráramba jutva csökkenti a vérnyomást. Noha csekély mértékű csökkenésről beszélünk, szerinte "nagy különbséget jelent".

"A magas vérnyomás világszerte a korai halálozás vezető oka, mert szívbetegséghez, vagy stroke-hoz vezethet. Még a kismértékű vérnyomáscsökkenés is jelentősen csökkenti az emiatti halálozási rátákat" - fogalmazott a szakember.

Agyérgörcs - így segíts, hogy életben maradjon a beteg

A stroke, az agyi infarktus - vagy más néven szélütés - a felelős minden harmadik halálesetért, ez a harmadik leggyakoribb halálok szerte a világon. Itt írtunk róla bővebben.

Ez az összefüggés megmagyarázhatja, hogy a kevés napfényes órával számoló britek átlag vérnyomása miért alacsonyabb nyáron, és az Egyenlítő közelében élők vérnyomása miért alacsonyabb általában a többi égöv népeinél. A rendszeresen napozókra gyakorolt hatás megállapításához további hosszú távú kutatás szükséges.

Egy ízben már sikerült bebizonyítani, hogy 30 000 svéd nő közül nagyobb eséllyel voltak 20 évvel később azok, akik többet napoztak.

Sőt, a napfény szerelmesei kétszer akkora eséllyel éltek két évtized múltán is, mint azok, akik teljesen elkerülték a sütkérezést.

A dánok körében pedig kimutatták, hogy a nem melanomás bőrrákkal diagnosztizáltaknál alacsonyabb volt a szívroham kockázata, illetve kisebb eséllyel haltak meg a vizsgálati időszak 26 éve alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.