Csupán szívni kell ahhoz, hogy stroke-ot kapjunk

Forrás: Thinkstock -
betegség szívderítő stroke passzív dohányzás dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kapcsolat lehet a passzív dohányzás és a stroke kockázatának növekedése között. Egy friss kutatásból kiderült, hogy azoknak a nem dohányzó személyeknek a körében, akik életük során passzív dohányzásnak vannak kitéve, sokkal nagyobb eséllyel fordul elő stroke.

„A kutatási eredményeink szerint a passzív dohányzás kedvezőtlen egészségi következményei, mint például a stroke, újabb bizonyíték arra, hogy még szigorúbban kell szabályozni a dohányzást” – mondta Dr. Angela Malek PhD vezető kutató, a charlestoni Medical University of South Carolina munkatársa.

Forrás: Thinkstock

A kutatók csaknem 22 ezer fekete és fehér bőrű, 45 évnél idősebb amerikai adatait elemezték. Hozzávetőlegesen 23 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt évben passzív dohányzásnak volt kitéve. A kutatás eredményeit elolvashatja a Szívderítő.hu oldalon.

"Néha minden tajték és hortyogás nélkül eloltja az embert" - Ilyen a stroke!http://www.life.hu/drlife/20150416-szivderito-hu-ilyen-a-stroke-ot-okozo-eletmod-onre-is-jellemzo.htmlHazánkban a stroke - gutaütés, szélütés - kiemelt népegészségügyi probléma, leggyakoribb oka az egyén tartós rokkantságának, függőségének, és az összes betegség között a legnagyobb a gazdasági terhe. Évente mintegy 50 ezer új esetet regisztrálnak. A halálozás az utóbbi időben csökkent ugyan, de ez nem az előfordulás gyakoriságára, hanem a kezelés, ápolás, rehabilitáció fejlődésére utal.Dr. Life--Öt másodpercenként egy halálesetet? Igen! Május 31. a dohányzásmentes világnaphttp://www.life.hu/drlife/20150529-az-egeszsegugyi-vilagszervezet-who-minden-evben-majus-31-en-tartja-a-dohanyzasmentes-vilagnapot.htmlAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben május 31-én tartja a dohányzásmentes világnapot, amely során igyekeznek felhívni a figyelmet a dohánytermékek használatából eredő egészségügyi kockázatokra.Dr. LifeThinkstockSikeres újraélesztés egy fővárosi dohányboltbanhttp://www.life.hu/drlife/20150410-szivderito-ismet-sikeres-ujraelesztes-egy-dohanyboltban-szivleallas-miatt.htmlÁprilis első hetében a fővárosban, egy III. kerületi dohányboltban rosszul lett egy 60 év körüli férfi. Leállt a szíve. Dr. LifeOrigoÍgy néz ki a magzat, ha az édesanya dohányzikhttp://www.life.hu/drlife/20150325-igy-nez-ki-a-magzat-akkor-ha-az-edesanya-dohanyzik-a-terhesseg-alatt.htmlBrit kutatók négydimenziós ultrahangfelvételekkel mutatták ki, milyen káros, ha az édesanya a terhesség alatt sem hagy fel a füstöléssel.Dr. Life--2040-re dohánymentessé válhat a világhttp://www.life.hu/drlife/20150314-2040-re-dohanymentesse-valhat-a-vilag-nem-lesz-cigaretta.htmlVilágszerte véget vetne a dohányzás okozta halálozásoknak egy nemzetközi szakértői csoport: azt szeretnék, ha 2040-re "dohánymentessé" válna a világ.Dr. Life--Ezt is elértük! Nem dohányoznak a fül-orr-gégészeti klinika orvosaihttp://www.life.hu/drlife/20141124-nem-dohanyoznak-a-ful-orr-gegeszeti-klinika-orvosai.html"Egy orvos sem dohányzik már a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján, mindezt tíz év alatt érték el. Volt, aki leszokott, az új kollégák közül pedig napi szinten senki nem dohányzik" – mondja dr. Noszek László főorvos.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.