Nem tudod abbahagyni az evést? Lehet, hogy a hormonjaid a hibásak

Forrás: Thinkstock -
zabálás hormon bűntudat evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A túlevés gyakran von bűntudatot maga után, de a kutatók most kimutatták, hogy a kelleténél több evést hormonális egyensúlyhiány okozhatja, nem pedig az, hogy a szemünk többet kíván, mint a hasunk.

Az eredményekből az derült ki, hogy egy bizonyos hormon alacsony szintje összefüggésben áll a zsíros ételek előnyben részesítésével, és azzal, hogy valaki nem az éhség csillapítására, hanem pusztán élvezetből eszik.

A Cell Reports szaklapban megjelent kutatás kimutatta, hogy amikor a kísérleti egerekben a glükagon-szerű peptid 1 (GLP-1) szintje csökkent a központi idegrendszerben, az állatok túlettek, és több magas zsírtartalmú táplálékot fogyasztottak. Ehhez hasonlóan amikor a hormon szintje megemelkedett, az egerek kevesebbet ettek, és kevésbé vonzották őket a zsíros ételek.

A kutatók azt remélik, hogy felfedezésük a kábítószer- és az alkoholfüggőség kezelésében is jelentős előrelépéshez vezethet.

„Azok az egerek, amelyek alacsony GLP-1 szinttel rendelkeztek, kalóriaszükségletüket meghaladó mennyiséget ettek, és vonzották őket a magas zsírtartalmú ételek” – mondta a tanulmány társszerzője, Vincent Mirabella, a Rutgers Egyetem munkatársa. „Ezzel szemben amikor megnöveltük a GLP-1 jelzését az egerek agyában, ezzel gátolni tudtuk a zsíros ételek iránti preferenciát.”

Forrás: Thinkstock

A GLP-1 peptidek kis aminosav szekvenciák, amelyek különféle funkcióval rendelkeznek, többek között azt is befolyásolják, hogyan szabályozza a szervezet a táplálkozást. A vékonybélben és az agyban lévő sejtek is kiválasztják ezeket, és jelzik az agynak, mikor teltünk el.

Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogyan járul hozzá az agyban felszabaduló GLP-1 az étvágy szabályozásához, de a kutatók most már úgy vélik, hogy a túlevést és az elhízást hatékonyabban lehet az agy jutalomközpontjában lévő idegsejtek célzásával, mint a test egészének célba vételével kontrollálni.

Mitől lesznek a szarkalábak?http://www.life.hu/drlife/20150722-mitol-lesznek-a-szarkalabak.htmlJapán holttestekből vett szövetminták segítségével kutatók kimutatták, hogy miért jelentkezik több ránc a szem és a száj körül, mint az arc más részein.Dr. LifeA nagy fogyás versenyzőjének tragikus halála: "Fontosabb volt számára, hogy egy jót egyen, mint a folyamatos diéta"http://www.life.hu/drlife/20150721-a-nagy-fogyas-versenyzojenek-agocs-gabor-tragikus-halala-fontosabb-volt-szamara-hogy-egy-jot-egyen.htmlA nagy fogyás egykori versenyzője, Agócs Gábor egy hete vesztette életét tüdőembóliában. Unokahúga így emlékszik vissza azokra a napokra. Dr. LifeBódi Sylvi kipróbálta a köpölyözést - hatalmas vörös foltok éktelenkednek rajtahttp://www.life.hu/drlife/20150721-bodi-sylvi-kiprobalta-a-kopolyozest-hatalmas-voros-foltok-ektelenkednek-rajta.htmlBódi Syvi, az egykori glammodell mindig szeret új és új dolgokat kipróbálni. Ezúttal a köpölyözést...Dr. LifeOrigoSarka Kata kisfia lebetegedett http://www.life.hu/drlife/20150720-ezt-kivanta-sarka-kata-a-tizmillioszoros-napon-intim-foto-a-csaladrol.htmlKata kisfia az elmúlt napokban betegeskedett. Még mindig nem gyógyult meg, sőt a helyet olyannyira kritikussá vált, hogy a Life.hu sztárszerzője kórházba vitte Dávidkát. Hazatértük után Kata közösségi oldalán üzent a rajongóknak is és elárulta, ő mit kíván a százmilliószoros napon. Dr. Life--A terhesség alatti genetikai teszt kimutathatja a kismamában a rákothttp://www.life.hu/drlife/20150720-a-terhesseg-alatti-genetikai-teszt-kimutathatja-a-kismamaban-a-rakot.htmlA terhesség alatti genetikai tesztek rendellenességet kimutató eredményei nem mindig jelentik azt, hogy valóban baj van a magzattal, ellenben ezek a tesztek bizonyos esetekben kimutathatják az anyában jelenlevő rákos megbetegedéseket.Dr. Life--Tudósok vitatják, hogy egybillió szagot lennénk képesek megkülönböztetnihttp://www.life.hu/drlife/20150711-tudosok-vitatjak-hogy-egybillio-szagot-lennenk-kepesek-megkulonboztetni.htmlAz Arizonai Egyetem kutatói vitatják azt az állítást, miszerint az emberi orr legalább egybillió szagot képes lenne megkülönböztetni, a legutóbbi vizsgálatok ugyanis nem támasztják alá ezt az elméletet.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.