Az Egyesült Államok legfiatalabb kettős kézátültetésen átesett páciense lett az a nyolcéves kisfiú, akinek korábban egy súlyos fertőzés miatt kellett amputálni a végtagjait.

Zion Harvey alkarjait vastag kötések borították, ám új kezei már láthatóak voltak az őt kezelő philadelphiai kórház keddi sajtótájékoztatóján, amelyen a kisfiú hatalmas mosollyal üdvözölte az egybegyűlteket. Zion megmutatta, hogy ugyan még csak finoman, de képes mozgatni az új végtagjait, és elmondta, hogy "elsőre furcsa, de aztán jó érzés" volt felébredni az új kezekkel.

Forrás: MTI

A Maryland állambeli Owings Millsből származó kisfiún a hónap elején hajtották végre a transzplantációt a Philadelphiai Gyermekkórházban, ám az orvosok csak most számoltak be a majdnem 11 órás beavatkozás részleteiről. A negyvenfős orvosi csapat acéllemezeket és csavarokat használva rögzítette egymáshoz a kisfiú saját és új csontjait, majd a sebészek elvégezték az artériák, vénák, izmok, ínak és idegek összekötését.

„A kisfiú mosolyogva ébredt fel” - mondta L. Scott Levin, a kéztranszplantációs programot vezető szakember. Mint hozzátette: „Nem volt egyetlen felszisszenés, könnycsepp, panasz sem”.

Forrás: MTI/AP/Matt Rourke

Zion kisgyermekként kapott vérmérgezést, és a fellépő többszörös szervi elégtelenség miatt négyéves korában amputálni kellett a kezeit és a lábait, továbbá veseátültetést hajtottak végre nála, amely során az édesanyja volt a szervdonor. A lábprotéziseknek köszönhetően a kisfiú eddig is aktív életét élt, sétál, fut, ugrál, iskolába jár, és megtanulta íráshoz, evéshez és videojátékozáshoz használni az alkarjait. Az orvosok reményei szerint az átültetésnek hála Zion képes lesz egyebek közt labdázni és mászókázni is.

Az elmúlt években számos felnőtt páciensen hajtottak végre dupla kéz-, vagy karátültetést az Egyesült Államokban. A philadelphiai intézmény szerint Zion a legfiatalabb páciens az országban, aki ilyen beavatkozáson esett át. A transzplantált betegeknek életük végéig gyógyszereket kell szedniük, hogy megakadályozzák az új végtagok kilökődését.