Így lehet egészségesebb a munkahelyed!

Forrás: Thinkstock -
kampány munkahely munkavállaló munkaerőpiac egészség mókuskerék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az, hogy mennyit, és milyen hatékonysággal dolgozol, nem csak rajtad múlik: a statisztikák szerint  a munkavállalók egészségének támogatása akár 80 százalékkal is megnövelheti a termelékenységet, és jelentősen csökkenti a hiányzások mértékét.

A munkahelyi egészségfejlesztéssel komolyabban foglalkozó cégeknél a dolgozók érthető módon nagyobb örömmel végzik a munkájukat, csökken a munkahelyi stressz, és javulnak a munkatársi kapcsolatok. Ezek nemcsak a munkavállalóknak jelentenek előnyt, hanem a cégeknek is: komoly anyagi előnyökkel járnak a munkáltató számára.

Forrás: Thinkstock

Magyarországon nagyon vegyes képet mutat a munkahelyi egészségvédelem:

egyes cégeknél világszínvonalú a gyakorlat, máshol viszont nem is ismerik ezt a kifejezést. Köteles Gábor, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet népegészségügyi csoportvezetője mesélt a jelenlegi helyzetről.

Ön szerint a magyar cégvezetők hogyan állnak a kérdéshez?

Egyre több esetben jönnek rá a vezetők, hogy ez számukra megtérülő beruházás, és támogatják az ilyen jellegű kezdeményezéseket. A munkahelyi egészségfejlesztés ugyan a munkavállalókra irányul, de előnyei jóval szerteágazóbbak. Csökkennek a betegségekhez kapcsolódó kiadások, nő a vállalat termelékenysége, tehát az egészségfejlesztés nem kizárólag karitatív, hanem egyértelműen kifizetődő tevékenység, hasznából a munkáltató, a munkavállaló és a szociális ellátórendszer egyaránt részesül. A vállalati előny – a betegállományi statisztika hosszú távú javulásán túl – abban is jelentkezik, hogy rugalmasabbá válik a vállalkozás.

Az egészséges, képzett és motivált munkaerővel ugyanis növekszik az innovációs készség és a termelékenység.

Nagyon fontos, hogy a jól végzett munkahelyi egészségfejlesztés javítja a vállalati képet az ügyfelek körében és a munkaerőpiacon egyaránt. Fontos, hogy minél több vezető azonosuljon ezzel a szemlélettel.

Pontosan min szeretnének javítani, és milyen eszközökkel?

A továbbiakban is célunk felhívni a munkavállalók figyelmét arra, hogy az egészségükért a munkahelyükön is sokat tehetnek. Szeretnénk számukra a mindennapokba könnyen beépíthető, apró egészségfejlesztési ötleteket adni, és arra buzdítani őket, hogy akár egyénileg, akár munkahelyi csapatokat alkotva kezdjenek el egészségtudatosabban élni. Fő népegészségügyi témáink a színtéren: fizikai aktivitás (a munkahelyen, illetve a munkahely és otthon közötti aktív közlekedés), dohányzás, lelki egészség, egészséges táplálkozás.

Forrás: Thinkstock

Már zajlanak a változások?

A szakmai irányelvek, tapasztalatok megvitatására egy újabb kiváló alkalmat biztosít a szeptember 16-ai Munkahelyi Egészségfejlesztés című konferenciánk, ahol számos érdekes előadással találkozhatnak a résztvevők. A konferencia egyben egy születésnap is lesz: az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület nagykorú lett, velünk ünnepli 18. születésnapját, hogy aztán felnőtt fejjel végezhesse tovább azt a nélkülözhetetlenül hasznos munkát, amit az elmúlt években megkezdett. A partnereinkkel a jövőben újra szeretnénk meghirdetni az Egészségbarát Munkahely díjat, amelyet azok a munkahelyek kapnak majd meg, akik példaként szolgálhatnak a többiek számára. Kiképzésre kerülnek majd olyan munkahelyi egészségkövetek is, akik a későbbiekben a helyszínen segítik a munkánkat, és aktivizálják a kollégáikat. Az ő területi támogatásukkal szeretnénk újra meghirdetni majd az idei évben már sikeresen megvalósult „Egészségedre! Mókuskerék helyett” kampányunkat, melyre 199 csapat jelentkezett.

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta.

Támogatott tartalom.

„A nő az egészség motorja” - teret kap az állapotfelméréshttp://www.life.hu/drlife/20150903-videon-mutatjuk-be-az-egyeni-egeszsegterv-reszleteit.htmlAz egyéni egészségterv olyan lehetőség, amely segítséget és támogatást ad számunkra az egészség érdekében tett erőfeszítéseinkhez. Kérdőívekkel és célirányos vizsgálatokkal ismerhetjük meg jelenlegi hogyanlétünk állapotát, amely által egészségcélokat tűzhetünk ki magunk elé. Videónkban bemutatjuk, hogy az egyéni egészségtervező portál miként biztosítja ehhez a feltételeket!Dr. Life--Többet tehetsz az egészségedért, mint gondolnád!http://www.life.hu/drlife/20150901-a-magyarok-fele-figyel-oda-magara-mostantol-orvosra-sem-lesz-szukseg-az-egeszseghez.htmlEgészségünk a legfontosabb kincsünk, ám a felmérések alapján csupán a magyarok fele tesz tudatosan az egészségéért. Az egyéni egészségterv támogatást és motivációt nyújt ahhoz, hogy az eddig lelkes egyének fenntartsák ezt a szokásukat, és a kevésbé buzgók is jobban odafigyeljenek magukra. Dr. Life--Ellenünk fordul az életvitelünk: munkánk és terheink miatt esünk nehezen teherbehttp://www.life.hu/drlife/20150824-eletvitel-munka-teher-miatt-nehez-a-teherbe-eses.htmlNehezebben esik teherbe az a nő, aki heti több mint 40 órát dolgozik, és rendszeresen cipekedik – derült ki egy friss amerikai tanulmányból. Dr. LifeThinkstockSági Szilárdot keményen edzik gyermekeihttp://www.life.hu/drlife/20150819-sagi-szilard-ikrek-baba-gyerekneveles-napi.htmlSági Szilárd és párja nem túl kipihentek mostanában. Hét hónapos ikreik keményen megdolgoztatják őket, de a szülők ezt nem bánják, hiszen nagyon sokat küzdöttek a babákért.Dr. Life--Felnőttkorodra ott táncolsz a szakadék szélén – a komfortzónád tönkretesz!http://www.life.hu/drlife/20150817-komfortzona-tonkretesz-szakadek-szelen-tancolsz.htmlCsak akkor rúgjuk le a lábunkról a cipőt, ha elviselhetetlenül szorít? A történet egy átlagos reggellel kezdődik, aztán még eggyel és egy újabbal. Végül sosem ér véget, és belekerülsz a mókuskerékbe, beragadsz a komfortzónádba, ahonnan már nincs menekvés. Vagy mégis?Dr. LifeThinkstockA balosok szeretnek inni, félénkek, és másképp hallanak: ma van a balkezesség világnapja!http://www.life.hu/drlife/20150807-balkezesseg-jobkezesseg-siker-muvesz-diszlexia-vilagnap.htmlAugusztus 13-a a balkezesek világnapja. Míg a társadalmi normák egészen a 20. század közepéig megkívánták a balkezesektől azt, hogy „szokjanak át” a másik kezükre, addigra ma már teljesen elfogadottá vált, ha valaki más kézzel ír, mint a világ legnagyobb része. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.