Az elmúlt időszakban több kutatás is foglalkozott a magas illetve az alacsony vérnyomás kialakulásának okaival. Egy svéd tanulmány azonban elég meredek dolgot állít: az alacsony szívfrekvencia összefüggésben lehet a bűnözői életmóddal és az erőszakossággal.

Kiderült, hogy az agresszív és antiszociális embereknek jellemzően alacsonyabb a nyugalmi szívfrekvenciája, tehát a pulzusa, mint az átlagembereknek. De el tudja árulni az alacsony pulzus – ami 60 vagy annál kevesebb szívütést jelent percenként –, hogy kinek van legnagyobb kockázata arra, hogy a jövőben bűncselekményt kövessen el? Az összefüggés nem ilyen egyszerű - olvasható a time.com oldalán.

Forrás: Thinkstock

Egy új tanulmányból – amelyet a JAMA Psychiatry című folyóiratban közöltek –  kiderül, valószínűleg azért alkalmasabbak bűncselekmények elkövetésére az alacsony pulzussal élők, mert ők több stresszt tudnak elviselni (nehezebben kezd „száguldani a szívverésük), és csak nagyon szélsőséges helyzetek tudják igazán megdobogtatni a szívüket. A kutatás további részletei a Szívderítő.hu oldalon olvashatók.