Teli hólyaggal ügyesebben hazudunk

Forrás: Origo -
hólyag kutatás húgyhólyag pisilés hazug hazugság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hazugság ugyanolyan önuralmat igényel, mint a vizelési inger, ezért a teli hólyag ügyesebb füllentővé tesz minket – állítják a szakemberek.

A Kaliforniai Állami Egyetem pszichológusai szerint a megtévesztés tervezett időpontja előtt érdemes néhány óráig távol maradni a mellékhelyiségtől.

Az elcsöppenés megakadályozására irányuló önuralom ugyanis más életterületekre is kiterjed, beleértve a legösszetettebb gondolati folyamatokat, köztük a hazugságot is.

„A hazugsághoz jelentős mentális erőforrások kellenek. Manipulálni kell hozzá az információt, elnyomni magunkban a lényegtelen dolgokat, továbbá hihető történettel szolgálni a másik reakciónak figyelése közben” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Iris Blandon-Gitlin.

Forrás: Origo

A teli hólyag segít tehát ennek a „reflexnek” a beindulásában, mégpedig a megfelelő agyi területek aktiválásával. Hazugság során éppúgy „visszatartjuk” az igazat, mint a vizeletet – innen a kölcsönhatás.

„Agyunk kontrolláló központjai nem célspecifikusak, tehát ha az egyiket aktiváljuk, akkor a hálózatos felépítés miatt a másik is működésbe lép, hogy megkönnyítse a feladatot. Ennélfogva két dologra is sikeresen kamatoztathatjuk egy időben” – tette hozzá a szakember.

A kísérlet során arra kérték a résztvevőket, hogy igyanak meg 700 vagy 50 milliliter vizet 45 perccel azelőtt, hogy hazudjanak valamiről, ami fontos a számukra. Teli hólyaggal könnyebben sikerült leplezni a füllentést – olvasható a Consciousness and Cognition című szaklap hasábjain.

A fogaink elárulják, hogy életünk során milyen fémek és mérgek hatásainak voltunk kitévehttp://www.life.hu/drlife/20150926-a-fogaink-elaruljak-hogy-eletunk-soran-milyen-femek-es-mergek-hatasainak-voltunk-kiteve.htmlElképzelhető, hogy gyermekkorban túl sok vas kerül a szervezetünkbe, ami felnőttkorban neurodegenerativ betegségek, például Parkinson-kór kialakulásához vezethet, és a fogaink őrzik ennek a nyomait? Ezt és az ehhez kapcsolódó elméleteket ismertették a Mount Sinai-i Icahn School of Medicine, a University of Technology Sydney és a Florey Institute of Neuroscience and Mental Health munkatársai a Nature Reviews Neurology című folyóiratban megjelent közleményükben.Dr. LifeOrigoSúlyos betegségben szenved Lagzi Lajcsi előzetesben lévő felesége? http://www.life.hu/drlife/20150926-sulyos-betegsegben-szenved-lagzi-lajcsi-elozetesben-levo-felesege.htmlHalálos kórral harcol az áramlopásért 30 napra előzetes letartóztatásba került Galambos Lajos felesége, Boglárka – írja a Blikk. Dr. LifeFotó: Szabó Gábor - OrigoNem titkolja betegségét Kovács Áron műsorvezetőhttp://www.life.hu/drlife/20150926-nem-titkolja-betegseget-kovacs-aron-musorvezeto-cukorbeteg.htmlImmár 30 éve él együtt a cukorbetegséggel Kovács Áron, aki nemcsak, hogy nyíltan vállalja betegségét, azt is elárulta, hogy hogyan tud vele együtt élni. Dr. Life--Hatalmas mellek fél óra alatt - a legújabb plasztikai beavatkozáshttp://www.life.hu/drlife/20150820-hatalmas-mellek-fel-ora-alatt-a-legujabb-plasztikai-beavatkozas.htmlEgy új eljárásnak köszönhetően mindössze fél óra alatt hatalmas melleket kaphatunk. Dr. Life--Ez hihetetlen: ilyen az, amikor egy színvak először lát színekethttp://www.life.hu/drlife/20150820-borzalom-pancelszekrenybe-zartak-egy-csecsemot-a-niagara-vizesesnel-egy-hotelben.htmlCsodálato videó.Dr. Life--Féreg költözött a nő szájába - undorító videó!http://www.life.hu/drlife/20150819-fereg-koltozott-a-no-szajaba-amit-az-orvos-kimutott-undorito-video.htmlA világ egyik legundorítóbb videójának lehettünk szemtanúi. Borzalmas képsorok, csak erős idegzetűeknek!Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.