A hazugság ugyanolyan önuralmat igényel, mint a vizelési inger, ezért a teli hólyag ügyesebb füllentővé tesz minket – állítják a szakemberek.

A Kaliforniai Állami Egyetem pszichológusai szerint a megtévesztés tervezett időpontja előtt érdemes néhány óráig távol maradni a mellékhelyiségtől.

Az elcsöppenés megakadályozására irányuló önuralom ugyanis más életterületekre is kiterjed, beleértve a legösszetettebb gondolati folyamatokat, köztük a hazugságot is.

„A hazugsághoz jelentős mentális erőforrások kellenek. Manipulálni kell hozzá az információt, elnyomni magunkban a lényegtelen dolgokat, továbbá hihető történettel szolgálni a másik reakciónak figyelése közben” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Iris Blandon-Gitlin.

Forrás: Origo

A teli hólyag segít tehát ennek a „reflexnek” a beindulásában, mégpedig a megfelelő agyi területek aktiválásával. Hazugság során éppúgy „visszatartjuk” az igazat, mint a vizeletet – innen a kölcsönhatás.

„Agyunk kontrolláló központjai nem célspecifikusak, tehát ha az egyiket aktiváljuk, akkor a hálózatos felépítés miatt a másik is működésbe lép, hogy megkönnyítse a feladatot. Ennélfogva két dologra is sikeresen kamatoztathatjuk egy időben” – tette hozzá a szakember.

A kísérlet során arra kérték a résztvevőket, hogy igyanak meg 700 vagy 50 milliliter vizet 45 perccel azelőtt, hogy hazudjanak valamiről, ami fontos a számukra. Teli hólyaggal könnyebben sikerült leplezni a füllentést – olvasható a Consciousness and Cognition című szaklap hasábjain.