A legfrissebb kutatási eredmények szerint később alakul ki a betegség a szklerózis multiplexes betegekben, ha tizenéves korukban rendszeresen több időt töltöttek a napon. Ez is azt bizonyítja, hogy a betegség és a napfény illetve D-vitamin hiány valóban összefügg egymással.

A Neurology október 7-i számában megjelent tanulmányból az derült ki, hogy a kamaszkori napfénybehatás befolyásolja, milyen életkorban jelentkezik a szklerózis multiplex: minél több időt tölt valaki a napon, annál később jelenik meg nála a betegség.

A közel 1200 dán szklerózis multiplexes beteg vizsgálata azt mutatta, hogy azok, akik minden nyári napon kimentek a napra, átlagosan két évvel később tapasztalták a betegség első tüneteit, mint azok, akik kevesebb időt töltöttek a napon. A szakértők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, az eredmények nem jelentik azt, hogy az állandó napozással megelőzhető vagy kezelhető a szklerózis multiplex.

Forrás: AFP

Nicholas LaRocca, a New York-i Országos Szklerózis Multiplex Társaság elnökhelyettese szerint azonban ez is megerősíti azokat a korábbi kutatásokat, amelyek kimutatták, hogy

a D-vitamin befolyásolja a betegség kialakulását.

A napfény hatására megindul a szervezet D-vitamin szintézise, és néhány kutatás a napfénybehatást és a magasabb D-vitamin szintet is összefüggésbe hozta a szklerózis multiplex alacsonyabb kockázatával.

Azt nem lehet tudni, hogy ez vajon ok-okozati összefüggés lehet-e, de már folynak a klinikai kísérletek annak kiderítésére, hogy a D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők szedése segít-e lelassítani a szklerózis multiplex progresszióját. LaRocca szerint amíg nem tudjuk ezeknek a kísérleteknek az eredményeit, túl korai lenne pontos ajánlásokat megfogalmazni a D-vitamin bevitelével kapcsolatban. Mivel azonban a megfelelő D-vitamin bevitel az általános egészségi állapot szempontjából is fontos,

a szklerózis multiplexes betegeknek érdemes lehet beszélniük orvosukkal valamilyen D-vitamin tartalmú étrendkiegészítő fogyasztásának lehetőségéről.