Egy 29 éves szöuli fényképész, Ji Yeo olyan ázsiai nőkről készített fotósorozatot, akik plasztikai műtétek sorának vetik alá magukat csak azért, hogy hasonlítsanak a nyugati nőkre.

A fotóriporter egy online fórumon ismerkedett össze az alanyaival, akik hozzájárultak ahhoz, hogy bemutassa a műtétet követő napjaikat. Nagyjából tíz nő mondott neki igent, és a róluk készült képek révén bárki betekintést nyerhet egy olyan társadalomba, ahol a nőket kemény kritika éri, ha nem néznek ki tökéletesen, ugyanakkor azért is megvetik őket, ha látszik, hogy plasztikai műtéttel változtattak magukon. Dél-Korea az a hely, ahol a világon a legtöbb a szépészeti célú plasztikai műtét, ebben a társadalomban ugyanis  a férfiakat a bankszámlájuk, a nőket pedig a külsejük alapján rangsorolják.

Segített nekik a képekért cserébe

A fényképész cserébe, hogy a nők megengedték neki, hogy lefotózza őket közvetlenül a műtét után, nagyon sokat segített nekik, kiváltotta a receptjeiket, levest főzött nekik, és a kontrollvizsgálatokra szállította őket.

Fotó: Ji Yeo

A legtöbben hatalmas áldozatot hoztak a műtétük érdekében. Van, aki bankkölcsönt vett fel, hogy megnagyobbítsa a mellét, majd amikor kiderült, hogy az állapota nem teszi lehetővé a műtétet, úgy döntött, helyette megműtteti az orrát és az állát. Egy másik nőnek hat hónap alatt több mint 16 műtéte volt,  többek között kisebb állat operáltatott magának, teljes testén zsírleszívást kért, megnagyobbítatta a mellét, kitágíttatta a szemét, illetve az orrát is megcsináltatta.

A ma már New Yorkban élő fényképész arról is beszámolt, hogy míg Amerikában a legtöbb nő az alakját akarja megváltoztatni, addig Dél-Koreában a nők többsége az arcát operáltatja meg, hogy minél jobban hasonlítson a nyugati országokban élő nőkre.

/1510/Korea20151023141520

Újabb sorozatában hasonló témát feszeget

Ji Yeo legújabb fotósorozatának a címe: „Egy kicsit fájni fog”. Ebben a sorozatban a plasztikai műtétek helyszíneit mutatja be a műtőktől kezdve a recepciókon át egészen az olyan helyekig, ahova a páciensek sem mennek be soha, csak az ott dolgozók. Olyan klinikákat látni a képeken, ahol évente több műtétet végeznek, mint bárhol máshol a világon, és ahol a plasztikaturizmus mértéke egy évben akár a 300 000-es számot is eléri. Egyes klinikák több milliót érő komplexumokban találhatóak, és Szöulnak már egy teljes kerülete van, amelyet szinte kizárólag ezek az épületek lepnek el.