A jobb karon lévő anyajegyek számából következtetni lehet a bőrrák és annak legsúlyosabb típusa, a melanoma kockázatának mértékére - derült ki egy brit tanulmányból.

A British Journal of Dermatology című folyóiratban közölt tanulmány készítői szerint a test egészén található anyajegyek számára lehet következtetni a jobb karon lévő anyajegyek mennyiségéből. A rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma, a normálistól eltérő anyajegyekből alakul ki, így a kór kockázata összefügg a páciensen lévő anyajegyek számával.

Forrás: Thinkstock

A szakemberek több száz embert teszteltek, majd kidolgoztak egy gyors és könnyű módszert a bőrrák kockázatának kiszámítására. A jobb karjukon több mint hét anyajeggyel rendelkező nőknél kilencszer nagyobb volt az esélye, hogy több mint 50 anyajegy van az egész testükön. A jobb karjukon több mint 11 anyajeggyel rendelkezőknek pedig nagyobb valószínűséggel volt több mint száz anyajegy a testén, ami azt jelenti, hogy esetükben a normálisnál ötször magasabb volt a bőrrák és a melanoma kialakulásának kockázata.

A tanulmányt vezető Simone Ribero szerint az eredményeknek köszönhetően a háziorvosok sokkal pontosabban tudják megbecsülni a páciens testén lévő anyajegyek számát. A legfontosabb mégis az, hogy tisztában legyünk saját bőrtípusunkkal és azonnal forduljunk orvoshoz, amennyiben változást észlelünk egy anyajegyen.

6 tévhit a bőrrák leghalálosabb típusáról
Miközben a strandra igyekszünk, érdemes észben tartani a következő jó tanácsokat: a barnuló bőr is ki van téve a rák veszélyének, és a Nap ibolyántúli sugárzása elleni védelemként nem elég naponta csupán egyszer bekenni magunkat naptejjel. Olvasd el a Life.hu cikkét!