a nap cikke daganatos betegségek napozás szolárium melanóma tévhit bőrrák naptej anyajegy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miközben a strandra igyekszünk, érdemes észben tartani a következő jó tanácsokat: a barnuló bőr is ki van téve a rák veszélyének, és a Nap ibolyántúli sugárzása elleni védelemként nem elég naponta csupán egyszer bekenni magunkat naptejjel.

A melanóma, a bőrrák leghalálosabb típusa, csak az Egyesült Államokban mintegy 9000 halálos áldozatot követel évente. Ez az arány az elmúlt harminc évben folyamatosan növekedett, és mára az egyik leggyakoribb daganattípussá vált a 30 éven aluliak, különösen a fiatal nők körében. Magyarországon évente körülbelül 1700 új esetet regisztrálnak. Bár a genetika fokozhatja az egyes emberekre leselkedő kockázatot, a bőrrák megelőzésének legjobb módja az, ha védőruházat viselésével, naptej használatával, és általában a túlzott napfénytől való tartózkodással csökkentjük a sugárzás behatását.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Az amerikai Melanóma Kutatási Szövetség a Stand Up to Cancer jótékonysági szervezet szakértőivel karöltve a következő tévhiteket próbálta eloszlatni a melanómával kapcsolatban:

1. tévhit: Ha a bőrünk nem ég le, hanem lebarnul, nem kaphatunk bőrrákot

Tény: A napfény behatásának bármilyen mértéke hozzájárulhat a rák kialakulásához. Még azokban is kialakulhat melanóma, akik általában nem égnek le.

2. tévhit: A szolárium biztonságos, mert nem igazi napfény

Tény: A szolárium semmivel sem biztonságosabb, mint a természetes napfény. A legtöbb szolárium UV-A sugarakat használ, amelyek a bőr mélyebb rétegeibe is behatolnak, és fokozhatják a melanóma kockázatát. Ráadásul UV-B sugarakat is alkalmaznak, amelyek a legtöbb leégésért felelősek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szoláriumot "emberi rákkeltőként" osztályozza.

3. tévhit: A Nap káros hatásai ellen elég naponta egyszer bekenni magunkat naptejjel

Tény: Naptejet naponta többször is kell használni, amikor napon vagyunk, különösen akkor, ha a verejték vagy a víz lemoshatja.

4. tévhit: A naptej megfelelő használatával megelőzhető a melanóma

Tény: Bár a naptej valóban segíthet a bőrrák megelőzésében, önmagában csak minimális védelmet nyújt. Emellett a napfény behatását is korlátozni kell, és védőruházatot is kell viselni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

5. tévhit: Ha egy folt már évek óta a bőrünkön van, de a mérete nem nőtt, nem lehet belőle melanóma

Tény: Sok melanóma korábbi foltokból vagy anyajegyekből alakul ki. Az orvosoknak minden anyajegyet vagy léziót meg kell vizsgálniuk, hogy nem mutatnak-e elváltozást. A sok anyajeggyel rendelkező személyeknek rendszeres melanómaszűrést érdemes végeztetniük bőrgyógyászukkal.

6. tévhit: Melanóma csak olyan testrészen alakulhat ki, amit a napfény ért

Tény: A melanóma bizonyos fajtái nem állnak összefüggésben a napfény behatásával, olyan váratlan helyeken is kialakulhatnak, mint a hüvely, a végbél, a szájüreg, a talp vagy a tenyér.

Tévhit, hogy a cica nem kötődik a gazdihozhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130228-tevhit-hogy-a-macska-nem-kotodik-a-gazdajahoz.htmlTévhitek a fogamzásgátlókrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130104-tevhitek-a-fogamzasgatlokrol-kell-szunetet-tartani-szedes-kozben-a-.htmlEgy gyógyíthatatlan betegség nyomában: Tények és tévhitek a skizofréniárólhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110308-tenyek-es-tevhitek-a-skizofreniarol.htmlNem a dezodor az oka - 10 tévhit a mellrákrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101029-10-tevhit-az-emlorakrol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.