Nem árt tisztába tenni pár dolgot a napokban Charlie Sheen miatt igencsak szóbeszéddé vált HIV-vírusról.

1. Terjedése

Több tévhit is van a HIV-vírus terjedését illetően. A vírust kizárólag testnedvekkel kaphatjuk el (vér, anyatej, ondó, hüvelyváladék), kézfogáskor és puszi adáskor nem.

Forrás: Thinkstock

2. Tünetei

A HIV-vírus tünetei nem sokban különböznek az influenzáétól, ezek közé tartozik a láz és a torokfájás is. Amennyiben ezek lecsengenek, akár évekig lappanghat a vírus a szervezetben, ezért az orvosi vizsgálat a legbiztosabb.

3. Lefolyása

Az érintett immunrendszerétől függ a betegség lefolyása. Egyes betegek évekig gondtalanul élik az addig megszokott hétköznapjaikat, míg mások akár rövid idő alatt is a betegség komolyabb stádiumába kerülhetnek.

4. Védekezés

Hiába két HIV-pozitív létesít szexuális kapcsolatot egymással, abban az esetben is óvszert kell használniuk, hiszen más nemibetegségekkel szemben nem védett a szervezetük. 

5. Gyermekvállalás

Habár az anyaméhen keresztül a magzat is megfertőződhet a HIV-vírussal, a kockázat csökkenthető, ha a kismama gyógyszeres kezelés alatt áll a terhessége alatt. Így megvédheti születendő gyermekét a fertőzéssel szemben.

+1 Gyógyítható, de mégsem

Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan módszer vagy eszköz, amely által a fertőzöttek teljesen tünetmentessé válhatnak. Gyógyszerek segítségével erősíthető az immunrendszer, egyes készítmények képesek a vírus sejtekbe való bejutását blokkolni, azonban mindez a beteg állapotától is függ.