5+1 tévhit a HIV-vírusról

Forrás: Thinkstock -
betegség HIV-vírus HIV influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem árt tisztába tenni pár dolgot a napokban Charlie Sheen miatt igencsak szóbeszéddé vált HIV-vírusról.

1. Terjedése

Több tévhit is van a HIV-vírus terjedését illetően. A vírust kizárólag testnedvekkel kaphatjuk el (vér, anyatej, ondó, hüvelyváladék), kézfogáskor és puszi adáskor nem.

Forrás: Thinkstock

2. Tünetei

A HIV-vírus tünetei nem sokban különböznek az influenzáétól, ezek közé tartozik a láz és a torokfájás is. Amennyiben ezek lecsengenek, akár évekig lappanghat a vírus a szervezetben, ezért az orvosi vizsgálat a legbiztosabb.

3. Lefolyása

Az érintett immunrendszerétől függ a betegség lefolyása. Egyes betegek évekig gondtalanul élik az addig megszokott hétköznapjaikat, míg mások akár rövid idő alatt is a betegség komolyabb stádiumába kerülhetnek.

4. Védekezés

Hiába két HIV-pozitív létesít szexuális kapcsolatot egymással, abban az esetben is óvszert kell használniuk, hiszen más nemibetegségekkel szemben nem védett a szervezetük.

5. Gyermekvállalás

Habár az anyaméhen keresztül a magzat is megfertőződhet a HIV-vírussal, a kockázat csökkenthető, ha a kismama gyógyszeres kezelés alatt áll a terhessége alatt. Így megvédheti születendő gyermekét a fertőzéssel szemben.

+1 Gyógyítható, de mégsem

Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan módszer vagy eszköz, amely által a fertőzöttek teljesen tünetmentessé válhatnak. Gyógyszerek segítségével erősíthető az immunrendszer, egyes készítmények képesek a vírus sejtekbe való bejutását blokkolni, azonban mindez a beteg állapotától is függ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.