Nem várjuk meg a betegséget - Inkább önkezűleg vetünk véget az életünknek?

Forrás: Thinkstock -
öngyilkos társadalom öngyilkosság önkezével Magyarország Amerika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A közelmúltban Nobel-díjat kapott Angus Deaton közgazdász és szerzőtársa, egyben felesége, Anne Case meglepő adatokat gyűjtött össze tanulmányában, mely szerint a 45 és 54 év közötti amerikai fehér férfiak halálozási aránya az utóbbi időben aggasztó mértékben megnövekedett. Mi a helyzet Magyarországon, és hogyan vehető észre, ha valaki öngyilkosságra készül?

Lényegében az derült ki, hogy 1998 óta a középkorú fehér amerikaiak több mint fele meghalt, ami nagyságrendileg annak a 650 000 embernek a halálához hasonlítható, akik 1981 és 2015 között vesztették el AIDS-ben az életüket. Arra is fény derült továbbá, hogy azoknak a fehér férfiaknak a körében,

akiknek csak érettségije vagy annál is alacsonyabb iskolai végzettsége van, 22 százalékkal emelkedett az elhalálozási aránya.

A fenti adatok azért is keltettek különösen nagy feltűnést, mert eközben a többi etnikai csoport – különösen az afroamerikaiak – középkorúi körében, mind az Egyesült Államokban, mind más országokban csökkent a halálesetek száma. A történetben a dupla csavar az, hogy szemben a fekete és a latin férfiakkal, a fehérek nem szívbetegségben, nem is cukorbetegségben, sőt nem is gyilkosság áldozataként vesztették el kimagasló arányban az életüket, hanem maguk vetettek nagy számban véget neki.

Forrás: Thinkstock

Tény, hogy a fekete és latin emberek – elsősorban a férfiak – még mindig jelentősen fiatalabban halnak meg, mint a fehér férfiak, ám várható élettartamuk lassan emelkedik. Ugyanez azonban nem mondható el a középkorú fehérekről, akik látszólag az utóbbi időszakban igen magas kockázati csoportba kerültek.

A The Atlantic oldalán Brad Lyon matematikus és kutató egy olyan térképet tett közzé, amely jelzi, hogy éppen abban a percben hány ember születik, illetve hal meg a világ különböző pontjain. A szimuláció az elmúlt évtized halálozási és születési adataiból áll össze.

Miből ered a sok öngyilkosság?

A kutatásban említett férfiak és nők az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején lettek nagykorúak, vagyis ők a késői baby boom generáció tagjai. Ezek az emberek, közülük is főleg azok, akik alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek, gazdaságilag és érzelmileg is bizonytalanabb helyzetbe kerültek, ráadásul mindez egy olyan társadalomban történt meg velük, ahol a fehér embert gyakran a hatalommal és a sikerrel azonosítják, így annak az érzése, hogy ők ebből kimaradnak, nagy pszichológiai nyomást helyez rájuk.

Forrás: Thinkstock

Ezek az emberek még elhitték, hogy ha elég keményen dolgoznak, elég okosak, elég jók abban, amit csinálnak, elég vonzóak, megfelelő házastársat választanak maguknak, és megfelelő emberekkel barátkoznak, akkor szépen lassan fel tudnak kapaszkodni a társadalmi ranglétrán, és megvalósíthatják azt a bizonyos amerikai álmot. A valóságban azonban azt tapasztalták, hogy

a létrát kihúzták alóluk, és valójában zsákutcába került az életük.

Ennek következtében sokan az alkoholban vagy a drogban kerestek megoldást arra, hogy elmeneküljenek a szomorú valóság elől. A kutatók szerint a körükben elkövetett öngyilkosságok nagyon komoly figyelmet érdemelnek, hiszen járványszerűen nő az áldozatok száma, és ha nem történik időben valami változás, annak végzetes következményei lehetnek.

Tudtad?

Magyarország uniós összehasonlításban még mindig az élmezőnyben van az öngyilkosságot tekintve, azonban egyre kevesebb ember vet véget az életének. A halálozásoknak csupán 7 százaléka történik külső okok (baleset, öngyilkosság) miatt. 2010-ben 2492 ember, 2012-ben viszont "mindössze" 2350 ilyen eset volt.
Az eddigi legmagasabb szám 1983-ban volt, amikor 4911 magyar ember lett öngyilkos. Magyarországon évente kb. 25-30 ezer öngyilkossági kísérlet van, ezek főleg érzelmi és anyagi okokból eredeznek. Az öngyilkosság gyakoribb a magyar férfiak körében: az áldozatok 65-75%-a férfi.

Mániákus, aki öngyilkosságra készül…

Dr. Dina Popovic, a barcelonai Hospital Clinic munkatársa kutatást végzett a témában. Célja az volt, hogy megállapítsa a depressziós betegeknél hogyan fedezhetőek fel az öngyilkosság figyelmeztető jeleit. A vizsgálat során Popovic és munkatársai több mint 2800 depressziós személyt kísértek figyelemmel, akik közül közel 630 kísérelt meg korábban öngyilkosságot.

Forrás: Thinkstock

A szakemberek mélyinterjút készítettek mindegyikkel, odafigyelve a viselkedésbeli eltérésekre és problémákra. A kutatók ezek alapján állapították meg, hogy az öngyilkossági hajlam a depressziójuk mellett még az izgatottságban és a mániákusságban mutatkozik meg.

Amikor egy gyermek saját kezűleg vet véget életének

Kis hazánk a népességszámhoz viszonyítva még mindig az évente legtöbb öngyilkosságot regisztráló tíz ország között van a világon. További elszomorító tény, hogy az idősebb korosztály mellett egyre több kamasz vet véget saját kezűleg életének.

Kis híján öngyilkos lett a ritka bőrbetegséggel küzdő lányhttp://www.life.hu/drlife/20150917-mui-thomast-ritka-borbetegsege-miatt-csufoltak-ezert-kis-hijan-ongyilkos-lett.htmlMui Thomas a Harlequin ichthyosis nevű rendellenessége miatt lett állandó céltáblája osztálytársai folyamatos zaklatásának. A fiatal lány egy nemrég adott interjújában elmondta: nem sok hiányzott hozzá, hogy véget vessen az életének.Dr. Life--Már az öngyilkosságra gondolt, amikor elhatározta, hogy lefogyhttp://www.life.hu/drlife/20150916-matthew-gorry-60-kilot-fogyott-fel-ev-alatt-most-szemelyi-edzonek-keszul.htmlA 22 éves Matthew Gorry hihetetlen akaraterőről tett tanúbizonyságot: fél év alatt 60 kilót fogyott.Most személyi edzőnek készül a korábban 155 kilós srác.Dr. LifeThinkstockA Facebook figyeli az öngyilkosjelöltek posztjait - segíteni próbálhttp://www.life.hu/drlife/20150307-a-facebook-figyeli-az-ongyilkosjeloltek-posztjait-segiteni-probal.htmlMegállás nélkül emelkedik a párkapcsolati krízisek száma, sokan veszítik el a munkájukat, váratlanul törhetnek ránk a legdurvább betegségek. Nem csoda, ha ezek nyomán valaki zaklatottnak, elveszettnek és tehetetlennek érzi magát. Az viszont súlyos tragédia, ha valaki a traumák nyomán az öngyilkosságban látja az egyetlen kivezető utat. Dr. Life--Öngyilkos lett Falusi Mariann szerelmehttp://www.life.hu/drlife/20150505-ongyilkos-lett-falusi-mariann-szerelme-sok-evvel-ezelott.htmlFájdalmas emlékét elevenítette fel a népszerű énekesnő. Mariann sokáig lelkifurdalással küzdött párja halála miatt. Dr. Life--Pattanáspara - agresszió és öngyilkos szándék - a léleknek is fáj az aknehttp://www.life.hu/drlife/20150216-a-pattanasos-bor-befolyasolja-a-teljes-eletminoseget.htmlA pattanással elcsúfított bőr, különösen, ha az arcot érinti, a beteg teljes életminőségét átírhatja.Dr. LifeThinkstockKaty Perry kis híján öngyilkos letthttp://www.life.hu/drlife/20131001-katy-perry-enekesno-az-ongyilkossagon-gondolkodott-a-ferjevel-russell-branddel.htmlAz énekesnő a férjével való szakítás után annyira padlón volt, hogy az öngyilkosság is foglalkoztatta.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.