A diáklány azt hitte, hogy csupán a stressz tünetei jelentkeztek nála, de kiderült, hogy toxikus sokk szindrómája van, amit egy 9 napja felrakott és elfelejtett tampon okozott. A végkimenetel halálos is lehetett volna.

A 20 éves Emily Pankhurst eleinte nem vette komolyan a tüneteket, túlságosan lefoglalta a tanulás, ugyanis záróvizsgák előtt állt.

Végül rájött, hogy megfeledkezett egy tamponról, amit több mint egy hete felrakott, és ami

teljesen fekete volt, amikor eltávolította.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Pár órával később furcsa tünetek jelentkeztek nála: gyengének érezte magát, a beszéd is nehézkessé vált, és bőrén apró foltok jelentek meg.

Anyja azonnal hívott egy mentőt.

A kórházban kiderült, hogy Emily bele is halhatott volna feledékenységébe, mivel vérmérgezést állapítottak meg nála, amit az úgynevezett

toxikus sokk szindróma okozott.

Emily az antibiotikumoknak köszönhetően túlélte a balesetet, de egy időre lebénult, és még manapság is nehezére esik a sétálás - számolt be a Daily Mail.

Toxikus sokk szindróma
Maga a betegség egy sokféle mérgezéses tünettel kórházba kerülő nő miatt került a figyelem középpontjába a nyolcvanas években. Az azóta szabályozott tampongyártás miatt már csupán ritkán fordul elő. A bajért a hüvelyben és a méhnyakon egyébként veszélytelenül éldegélő Staphylococcus aureus baktériumok, illetve azok méreganyagai felelősek, és a tamponban órákig álló vér kiváló táptalajt szolgáltat a termelődésükhöz. Még így is csak keveseknél jelentkezik a betegség - általában azoknál, akiknél nem termelődött elegendő ellenanyag a toxinokkal szemben. Ez a hajlamosító tényező okozza az ismétlődő fertőzéseket a nők egy csoportjánál. Akinél már egyszer jelentkezett a betegség, és időben kikezelték, mindenképpen kerülje a tampon használatát. Bár a hormonális fogamzásgátlók némileg csökkentik a TSS kockázatát, a fiatal lányoknál 99%-ban a tampon használata okozza a betegséget. A teljes cikkünkért kattints ide!