Fura dolgok történnek a testedben a dehidratáltságtól

bőr víz hidratálás egészség szervezet szépség szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A dehidráltság majdnem egyenértékű a kiszáradással. Ilyenkor a test egyensúlya könnyen felborul, mivel elveszíti víztartalékainak egy részét. Lássuk, mi történik ilyenkor a szervezetben!

„Túlórázik” a szíved

Az emberi test mintegy 60 százaléka vízből áll, dehidratált állapotban a vértérfogat csökken, a tápanyagok nehezebben jutnak el az izmokhoz, a szívnek pedig keményebben kell dolgoznia. Ha mindez melegben történik, az illető könnyen hőgutát kaphat. Mellesleg a súlyos folyadékvesztés másik, szemmel látható jele a sárgásabb színű vizelet.

Forrás: Thinkstock

Csökken a verejtékezés

Ha futás közben eleinte patakokban csorog le az izzadság az orrodon, majd egyszer csak abbamarad, az már jelentheti azt, hogy a szervezetedben nincs több kiizzadnivaló. Amikor nincs elegendő folyadék a szervezetben, akkor néhány folyamat szelektíven lassul (például a véráramlás).

Extrém esetben az izzadás is abbamarad.

Kevesebb fizikai aktivitás

Kiszáradva minden fizikai aktivitás felér egy maratonival vagy legalábbis azzal, mintha egy 50 kilós terhet cipelnénk. A szervezet ilyenkor hiába próbál lépést tartani, lényegesen gyengébbnek érezhetjük magunkat dehidratáltan.

Házsártossá tesz?

Fordult már elő veled, hogy feledékeny, zavart, szellemileg kifáradt, esetleg érzékenyebb voltál, aztán hirtelen rájöttél, hogy csak innod kellene?

Egy kutatás szerint az agyunk „összezsugorodik” a folyadék hiányától.

A vízhiány a nőknél hangulatingadozásban, fejfájásban, nehéz koncentrációban mutatkozik meg, míg a férfiaknál ez súlyvesztés (!) és ingerültség formájában figyelhető meg.

Meglepő, de szomjas leszel

Nem kicsit, nagyon! Mivel vadászó-halászó őseink számára nem volt mindig elérhető a víz, ezért belénk kódolódott, hogy ne gátoljon minket a dolgainkban a szomjúságunk, persze ezt a testünk egy idő után „felülírja”.

Forrás: Thinkstock

Mégis, mennyi vizet kellene innunk?

A víz mágikus elixírként hat ránk, méregteleníti a testet, segíti a sejtek működését, megszépíti a bőrt. Egy 2013-as amerikai kutatás alapján a felnőtt amerikaiak 43 százaléka kevesebb folyadékot fogyaszt, mint amire minimálisan szüksége volna. Közülük hét százalék egyáltalán nem hidratál vízzel.

A szakértők sokáig azt állították, hogy nyolc pohár vizet kell inni egy nap átlagban. Ehhez hozzá kell venni az igényeinket, a fizikai aktivitásunkat, a lakóhelyünk éghajlatát, a testünk más forrásokból való hidratálását, valamint hogy mennyi gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk. Az Institute of Medicine nonprofit tudományos szervezet vizsgálata szerint a 19 éves vagy annál idősebb férfiaknak 3,7 liter (azaz kb. 15 pohár), míg az ugyanolyan korú nőknek 2,7 liter víz (kb. 12 pohár) fogyasztása lenne a legideálisabb.

Nehezen gyűrsz magadba ennyi vizet? Adunk pár tippet!

Ezerszer hallottad már, hogy napi 2-3 liter vizet kellene meginnod ahhoz, hogy hidratáld a testedet, és a bőröd is szép legyen? Mégis, sokszor a nap végén azon kapod magad, hogy alig ittál meg fél liter folyadékot? Nyáron még inkább fókuszba kerül a vízfogyasztás kérdése, ezért összeszedtünk néhány praktikát, amelyekből ha csak egy beválik, akkor már sokat teszel az egészségedért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.