Ez történik a szervezetedben, ha túl sokáig marad bent a tampon

Forrás: Thinkstock -
betegség tampon mérgezés baktérium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 20 éves Emily Pankhurst éppen az egyetemi záróvizsgáira készült, így a váratlanul jelentkező rosszulléteit és puffadását a stresszre fogta. Később azonban kiderült, hogy valójában toxikus sokkot kapott, amit egy bent felejtett tampon okozott.

A lány maga vette észre, hogy több mint egy hete nem szedte ki a felhelyezett tampont, így amikor kihúzta, az már teljesen fekete volt, majd pár óra múlva Emily ájultan esett össze. Anyja talált rá a lányra, akinek akkor már a bőre is tiszta kiütés volt, ezért azonnal mentőt hívott hozzá. Végül az intenzív osztály dolgozói közölték, hogy Emilynél a toxikus sokk következtében – amit a bennfelejtett tampon okozott – vérmérgezés alakult ki, ezért antibiotikumot adtak neki, amivel sikerült megmenteni az életét, ám a lány ideiglenesen mozgásképtelenné vált, sokáig infúzión tartották, és nagyobb távolságokat még ma sem képes megtenni.

Forrás: Thinkstock

Amint arról a lány később beszámolt, a vizsgákkal járó stressz miatt teljesen elfeledkezett a felhelyezett tamponról, és amikor rosszullétével orvoshoz fordult, ők sem találtak nála semmi különös okot. Végül az erős vérzése miatt, gyanakodni kezdett, hogy valami a hüvelyével lehet, ezért zuhanyozás közben megnézte, és akkor talált rá a tamponra, amit azonnal eltávolított bízva benne, hogy ezután már jobban fogja érezni magát, azonban addigra a baktériumok már bekerültek a véráramába és mérgezéses tüneteket okoztak.

A toxikus sokk-szindróma egy igen ritka, ám életveszélyes bakteriális fertőzés.

A két mérgezést okozó baktérium általában ártalmatlanul viselkedik a bőrön, az orron vagy a szájon, ám ha a véráramba kerülnek, nagyon veszélyessé válnak. A tünetek között szerepel a magas láz, az ájulás, a kipirosodó bőr, ám ha nem kezelik időben, akár fontos szervek is károsodhatnak, sőt a beteg meg is halhat. Leggyakrabban a tampont használók körében jelentkezik ez a betegség, ám az egyelőre nem tisztázott, hogy vajon amiatt okoz fertőzést a tampon, hogy túl sok ideig bent hagyják, és így elszaporodnak a benne található baktériumok, vagy amiatt, hogy a tampon felsérti a hüvely falát, és így a baktériumoknak szabad út nyílik a véráramba.

Te mennyit törődsz az egészségeddel?http://www.life.hu/drlife/20151201-te-mennyit-torodsz-az-egeszsegeddel.htmlTe mennyi törődsz az egészségeddel? Folyamatosan éber vagy, vitaminokat szedsz, sportolsz és odafigyelsz arra, hogy mit eszel? Vagy csak akkor kapcsolsz, amikor már megtörtént a baj, és lázmérővel a hónod alatt fogadkozol: a jövőben többet törődsz magaddal? Dr. Life--Egyre több a nemi herpeszhttp://www.life.hu/drlife/20151107-az-emberek-ketharmadaban-ott-a-herpesz-egy-uj-kutatas-szerint.htmlAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 3,7 milliárd 50 év alatti hordozza a herpes simplex 1-es vírust, ami kiütéseket okoz az arcon. A 17 és 49 év közöttiek közül pedig 417 milliónál van jelen a 2-es, tehát a nemi herpesz. Dr. Life--Ez lesz a Facebook-függő gyerekekbőlhttp://www.life.hu/drlife/20151031-ez-lesz-a-facebook-fuggo-gyerekekbol-egy-uj-kutatas-szerint.htmlÚgy látszik, nincs jó hatással a gyerekekre a túlzott Facebook és Twitter használat: ezek a fiatalok ugyanis kétszer nagyobb eséllyel néznek szembe különféle mentális problémákkal, mint kortársaik.Dr. LifeThinkstockEz történik a gyomrodban egy tablettával - lenyűgöző videóhttp://www.life.hu/drlife/20151020-ez-tortenik-a-gyomrodban-a-gyomorsav-miatt-a-lenyelt-gyogyszerrel-tablettaval-video.htmlMindig is kíváncsi voltál arra, mit történik a gyomrodban egy tablettával miután lenyelted azt? Szerencsére van olyan, akit ez a dolog annyira foglalkoztatott, hogy szimulálta a történteket és az videóra vette. Zseniális time lapse videó a Timie Lapse Guys-tól. Dr. LifeThinkstockTeli hólyaggal ügyesebben hazudunkhttp://www.life.hu/drlife/20150926-teli-holyaggal-ugyesebben-hazudunk-derul-ki-egy-friss-kutatasbol.htmlA hazugság ugyanolyan önuralmat igényel, mint a vizelési inger, ezért a teli hólyag ügyesebb füllentővé tesz minket – állítják a szakemberek.Dr. LifeA fogaink elárulják, hogy életünk során milyen fémek és mérgek hatásainak voltunk kitévehttp://www.life.hu/drlife/20150926-a-fogaink-elaruljak-hogy-eletunk-soran-milyen-femek-es-mergek-hatasainak-voltunk-kiteve.htmlElképzelhető, hogy gyermekkorban túl sok vas kerül a szervezetünkbe, ami felnőttkorban neurodegenerativ betegségek, például Parkinson-kór kialakulásához vezethet, és a fogaink őrzik ennek a nyomait? Ezt és az ehhez kapcsolódó elméleteket ismertették a Mount Sinai-i Icahn School of Medicine, a University of Technology Sydney és a Florey Institute of Neuroscience and Mental Health munkatársai a Nature Reviews Neurology című folyóiratban megjelent közleményükben.Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.