Joghurttal megelőzhető a magas vérnyomás?

Forrás: Thinkstock -
megelőzés joghurt egészség magas vérnyomás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatásból az derült ki, hogy a hetente legalább öt adag joghurtot fogyasztó nőkben kisebb valószínűséggel alakulhat ki magas vérnyomás.

A maga nemében az eddigi legnagyobb szabású kutatás, amelyhez több százezer ember adatait használták fel, azt mutatta, hogy a magas vérnyomás kockázata ötödével csökkent a gyakori joghurtfogyasztók esetében azokhoz viszonyítva, akik havonta mindössze egy adag joghurtot fogyasztottak.

Forrás: AFP

Ez a kedvező hatás a nők esetében volt a legfigyelemreméltóbb, mert a kutatók szerint a férfiak eleve kevesebb joghurtot esznek. Ezen kívül a heti ötszöri joghurtfogyasztás előnyei még kifejezettebbek voltak az olyan személyek esetében, akik sok gyümölcsöt, zöldséget, diófélét és babot is fogyasztottak. A kutatók az ő esetükben a magas vérnyomás kockázatának 31 százalékos csökkenését mutatták ki azokhoz az emberekhez viszonyítva, akik havonta csupán egyszer fogyasztottak joghurtot.

Justin Buendia, a Bostoni Egyetem orvosi karának munkatársa szerint nincs olyan élelmiszer, amely önmagában csodaszernek tekinthető, de ha a joghurtot hozzáadják egy amúgy is egészséges étrendhez, nők esetében segíthet csökkenteni a magas vérnyomás hosszú távú kockázatát. A szakértő az Amerikai Szív Társaság kongresszusán azt is hozzátette, a kutatás eredményei szerint a tejtermékek, különösen a joghurt napi fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, ami a szívbetegség egyik legfontosabb kockázati tényezőjének számít.

Forrás: Thinkstock

A vizsgálat nem adott magyarázatot arra, pontosan hogyan csökkenti a joghurt a vérnyomást, de korábban már kimutatták, hogy a joghurtban lévő baktériumok szerepet játszanak a koleszterinszint csökkentésében. A koleszterin pedig a vérerek szűkületét okozhatja, ami a vérnyomás megemelkedéséhez vezethet. A kutatásból ráadásul az is kiderült, hogy a joghurtfogyasztás a vércukorszint kontrollálásában is segíthet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.