Egy friss kutatásból az derült ki, hogy a hetente legalább öt adag joghurtot fogyasztó nőkben kisebb valószínűséggel alakulhat ki magas vérnyomás.

A maga nemében az eddigi legnagyobb szabású kutatás, amelyhez több százezer ember adatait használták fel, azt mutatta, hogy a magas vérnyomás kockázata ötödével csökkent a gyakori joghurtfogyasztók esetében azokhoz viszonyítva, akik havonta mindössze egy adag joghurtot fogyasztottak.

Forrás: AFP

Ez a kedvező hatás a nők esetében volt a legfigyelemreméltóbb, mert a kutatók szerint a férfiak eleve kevesebb joghurtot esznek. Ezen kívül a heti ötszöri joghurtfogyasztás előnyei még kifejezettebbek voltak az olyan személyek esetében, akik sok gyümölcsöt, zöldséget, diófélét és babot is fogyasztottak. A kutatók az ő esetükben a magas vérnyomás kockázatának 31 százalékos csökkenését mutatták ki azokhoz az emberekhez viszonyítva, akik havonta csupán egyszer fogyasztottak joghurtot.

Justin Buendia, a Bostoni Egyetem orvosi karának munkatársa szerint nincs olyan élelmiszer, amely önmagában csodaszernek tekinthető, de ha a joghurtot hozzáadják egy amúgy is egészséges étrendhez, nők esetében segíthet csökkenteni a magas vérnyomás hosszú távú kockázatát. A szakértő az Amerikai Szív Társaság kongresszusán azt is hozzátette, a kutatás eredményei szerint a tejtermékek, különösen a joghurt napi fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, ami a szívbetegség egyik legfontosabb kockázati tényezőjének számít.

Forrás: Thinkstock

A vizsgálat nem adott magyarázatot arra, pontosan hogyan csökkenti a joghurt a vérnyomást, de korábban már kimutatták, hogy a joghurtban lévő baktériumok szerepet játszanak a koleszterinszint csökkentésében. A koleszterin pedig a vérerek szűkületét okozhatja, ami a vérnyomás megemelkedéséhez vezethet. A kutatásból ráadásul az is kiderült, hogy a joghurtfogyasztás a vércukorszint kontrollálásában is segíthet.