Unod már, hogy ünnepekkor kidurransz a rengeteg kajától? – 5 tuti tipp, amivel elkerülöd a húsvéti túlevést

trendi húsvét 2016 kaja húsvét étel evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokakkal előfordul az, hogy ünnepekkor nemcsak magukat engedik el, de engednek a terülj-terülj asztalkám kísértésének is. A túlevés fizikai tünetei kellemetlenek tudnak lenni, nemcsak felfúvódással, hasfájással, de fáradtsággal is jár. Fogadd meg tippjeinket, és idén kerüld el a túlevéssel járó kellemetlenségeket!

Igyál evés előtt

Igyál egy pohár vizet az étkezést megelőző fél órában: nemcsak a gyomrodat tölti meg, de az emésztőnedvek termelődését is segíti. Brit tudósok szerint ha szénsavas vízzel vagy üdítővel kísérjük a zsíros, nehéz ételeket, a szénsav miatt hamarabb fogjuk úgy érezni, hogy majd kipukkadunk.

Forrás: Thinkstock

Kevesebb fény, kevesebb kalória

A közismert és méltán híres brit tudósok egy kutatás segítségével arra is rájöttek, hogy aki világosban eszik, az 178 kalóriával többet juttat be a szervezetébe – szemben azokkal, akik félhomályban esznek.

Alaposan rágd meg a falatokat

Biztos többször belefutottál már abba, amikor faltad az ételt, és a közeledben lévők óva intettek, mondván: később fájni fog a hasad, ráadásul jóval többet fogsz enni. Minél inkább megrágod a falatot, annál több tápanyag szívódhat fel az emésztés során, és a gyomrodnak annál könnyebb dolga lesz az étel lebontásakor.

Minőségi ételek

Miután teleetted magad nagymamád sütijével, előtte pedig egy jó adag rántott hússal, ne lepődj meg azon, ha rövid időn belül ismét éhes leszel. A zsíros és cukros ételek fokozzák az éhségérzetet, ezért érdemes egészségesebb, alacsony kalóriájú ételeket – mint például zöldségeket és gyümölcsöket – fogyasztanod.

Forrás: Thinkstock

Tarts szünetet

Végeztél a levessel, de már alig várod, hogy a főfogást magadba tömhesd? Várj 15-30 percet, lehetőleg mozogj is közben, hogy „leülepedjen” az étel a gyomrodban. Mivel a gyomor és a nyelőcső közötti terület ilyenkor ellazul, a szakértők szerint ilyenkor érdemes a dohányzást is hanyagolni, hiszen az hosszú távon refluxot eredményezhet.

Zsírórák: Mikor fenyeget a túlevés veszélye?

A legtöbben akkor nyúlunk egy-egy sütemény vagy csokiszelet után, ha kicsit besokalltunk a hétköznapokban, és elegünk van mindenből. Nem csoda tehát, hogy a kényelmi evés szempontjából legkényesebb időszak a szakértők szerint a munkakezdés előtti vasárnap este vagy egy ünnepnap. Olvasd el erről szóló cikkünket!
Újabb jó hír a húsvét sztárjáról: A tojás véd a cukorbetegség ellenhttp://www.life.hu/drlife/20150404-szivderito-a-tojas-ved-a-cukorbetegseg-ellen-ujabb-jo-hir-a-husvet-sztarjarol.htmlHeti négy tojás elfogyasztása több mint egyharmadával csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát - derítették ki finn kutatók.Dr. LifeThinkstockRoberto ínycsiklandó húsvéti menüje - 2016 legfinomabb ünnepi fogásaihttp://www.life.hu/csalad/20160317-rostas-robert-life-hu-sefje-husveti-menut-keszit.htmlA húsvéti készülődés forgatagában még mindig nem döntötted el, mivel kényezteted majd a családot az ünnepi asztalnál? Ne aggódj tovább, Rostás Róbert, a Life.hu séfje egy isteni, háromfogásos húsvéti menüt hozott el neked. CsaládHúsvétra hangolódva - 2016 legvidámabb dekorációihttp://www.life.hu/otthon/20160311-valogatas-2016-husveti-dekoracioibol.htmlIdén meglepően korán kopogtat be a húsvét, ideje hát lassacskán hozzálátni otthonod kidekorálásához. Hogy segítségedre legyünk, szétnéztünk a lakberendezési áruházak idei kínálatában, és összeállítottuk a Life.hu kedvenc húsvéti, tavaszi témájú díszeinek, kiegészítőinek listáját. OtthonThinkstockCsináld magad húsvéti dekor az utolsó pillanatbanhttp://www.life.hu/otthon/20160317-balkongaz-blog-5-husveti-dekoracios-otlete.htmlAz idei húsvét meglepően korán kopogtat be, érthető hát, ha a nagy rohanásban nem igazán volt időd otthonod kidekorálásához. Nem kell azonban kétségbe esned, az alábbiakban olyan filléres, saját kézzel elkészíthető kiegészítőket gyűjtöttünk össze, amelyek pár perc alatt megvannak, és és pillanatok alatt becsalogatják otthonodba a tavaszt.OtthonKreatív húsvét - A legtrendibb otthoni díszítések az ünneprehttp://www.life.hu/otthon/20160316-csinald-magad-dekoracio-husvetra.htmlHamarosan beköszönt a tavaszi időszak legmeghatározóbb ünnepe, amikor az otthonodat nyuszikkal, tojásokkal, virágokkal díszítheted, most ötleteket is adunk, hogyan.OtthonA húsvéti ünnepi asztal elengedhetetlen díszeihttp://www.life.hu/otthon/20160311-a-husveti-unnepi-asztal-elengedhetetlen-diszei-igy-dekoralj.htmlLegyen ünnepélyes, meghitt, dekoratív, de azért ne is kelljen túl sokat babrálni vele – nagyjából ezeket a szempontokat vettük figyelembe listánk összeállításánál. Lássuk, a sonka mellett mi minden kerüljön húsvétkor az asztalra. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.