A súlyosan látássérült anyuka saját szemével láthatta újszülött gyermekét, és hogy mindez hogyan vált lehetségessé? Egy eSight nevezetű speciális szemüveggel.

Az anyuka, Kathy Beitz Stargardt-szindrómában szenved, ami egy olyan gyógyíthatatlan elváltozás, ami a retina fényérzékeny sejtjeinek pusztulása miatt a látótér közepén vakfoltot hoz létre. Így csupán a perifériás látás maradhat némileg sértetlen, de

a betegségben szenvedők elmosódott, meghatározhatatlan formákként látnak mindent és mindenkit.

Kathy Beitz az eSight segítségével életében először láthatott kisbabát, aki ráadásul a saját kisfia volt, a megható pillanatokról pedig egy videó is készült:

Az OLED-képernyők megmutattják a valóságot

A jogi értelemben vaknak számító anyuka egy különleges lencsékkel felszerelt headsetet viselt, amelyben egy nagyfelbontású kamera kivetíti a valóságot a viselő szemei előtt lévő OLED képernyőre.

Forrás: eSight

Megéri az árát

Egy ilyen szemüveg ára tizenötezer dollár, azaz több, mint négymillió forint. A gyártó szerint még ez az ár is méltányos egy olyan helyreállító műtét költségeihez képest,

amelynek kimenetele nem is feltétlenül segít a betegen, ráadásul tízszer ennyiért.

Azt ígérték, hogy a technológiai fejlődéssel párhuzamban az eSight funkciói is bővülni fognak: a készülék vékonyabb kivitelű és olcsóbb is lesz. Észak-Amerikában jelenleg 140 ember életét könnyíti meg a szemüveg - derül ki a honlapról.