A 44 éves Oscar Vasquez Morales több mint 400 kilót nyom, és egy húszfős csapatra, valamint egy tűzoltóautóra volt szükség ahhoz, hogy kórházba szállítsák, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A férfi évtizedeken keresztül kizárólag kalóriadús gyorsételeket fogyasztott, ezért hatalmasra hízott és az élete is veszélybe került. Egy szívbetegeket segítő alapítvány ajánlotta fel, hogy sürgős műtétet hajtanak végre rajta, de Oscar Vasquez Morales nem volt képes arra, hogy elhagyja otthonát, és kórházba vonuljon a gyomorgyűrűs műtét elvégzése céljából.

Forrás: AFP/Luis Robayo

Ahhoz, hogy a beavatkozásra sor kerülhessen, egy húszfős csapat segítségére volt szükség, valamint a helyi tűzoltóság autójára, amelynek segítségével a szállításra sor került. A férfi már évek óta nem képes arra, hogy segítség nélkül vécézzen, vagy akár csak felöltözzön, levetkőzzön, illetve a legszükségesebb napi feladatokat elvégezze.

Az alapítvány nem csak a műtetet finanszírozza, hanem abban is segít, hogy a férfi orvosi és pszichológusi segítséget kapjon, majd folyamatosan kontroll alatt legyen. A kezelés azért vált fontossá, mert Morales életveszélyes állapotba került, segítség nélkül legfeljebb néhány éve volna hátra a szakemberek szerint.

“Rettenetes, hogy valakinek mindig kell velem Lennie, mert egyedül semmit sem tudok megcsinálni. Ha a családom elmegy sétálni egy kicsit, egyedül maradok, hiszen én nem tudok mozogni. Pedig nagyszerű volna, ha én is felkelhetnék, és meglátogathatnám a testvéremet, aki néhány utcányira tőlünk lakik” - nyilatkozta a páciens a rá váró változások kapcsán.

Forrás: AFP/Luis Robayo

A drasztikus hízás minden bizonnyal egy tinédzserkori trauma eredménye, amikor is a férfi mindkét szülője egy éven belül szívinfarktusban meghalt. Morales ezt nem tudta feldolgozni, és az evésbe menekült, így egyre csak hízott az évtizedek során.

A cél az, hogy a férfi négy éven belül mintegy 300 kilótól megszabaduljon, s ezáltal normális, önálló életet élhessen.