Damu Edina a terhesség alatt sem tette le a poharat - Mi vár most a babára?

Fotó: Margitay Klára/Life.Hu - Origo -
Damu Roland Damu Edina újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy már megírtuk, szombaton este megszületett Damu Edina és Damu Roland kislánya. A baba egy hónappal előbb jött a világra, feltételezhetően alkoholszindrómával, ugyanis az édesanya a várandósság alatt sem tette le a poharat. 

Edina egy héttel ezelőtt járt ultrahangon, ahol sokkoló hírt kapott, a baba kisebb annál, mint amekkorának lennie kellene.

"Először örültem az ultrahang monitorjára pislogva, mert láttam a pici koponyáját, dobogó szívecskéjét, kezecskéjét, lábát. A doktor úr azt mondta, ahhoz képest, amilyen rosszakat hall rólam, a baba élénk, egészséges, bár a koránál kissé fejletlenebb" - nyilatkozta akkor Edina, aki akkor tudta meg, gyermeke alkoholszindrómával születhet.

Fotó: Margitay Klára/Life.Hu - Origo

"Ijesztő dolgot kérdezett a doktor: tudom-e, hogy az alkohol, a nikotin, amit a pocakomban fejlődve sajnos tőlem megkapott a baba, hiányozni fog neki? A születést követő elvonási tüneteit a kórházban kikezelik, de később a gyerek is alkoholista lehet. Amit Szonja a véremből kapott kilenc hónapig, arra egész életében vágyakozni fog. Megrémültem, és szégyelltem magam, hogy akár tizenévesen alkohol vagy nikotinfüggővé válhat a kislányom. Ez azonban nem fordulhat elő, óvni fogom!" - tette hozzá.

A Blikknek szülészorvos beszélt arról, hogy a koraszüléses császármetszés után az első 24 óra a legkritikusabb. "Ekkor a legfontosabb a légzési-és keringési rendszer támogatása, hiszen ezek nagy valószínűséggel még nem tökéletesen fejlettek. Tapasztalataim alapján egy két kiló alatt gyermek esetében legalább 3-4 hetet az intenzív osztályon tartják még, ám aggodalomra semmi ok, a mai világban már jó esélyei vannak a picinek" - mondta el a szakember. "Sajnos azonban sok megpróbáltatás vár a babára és a hozzátartozókra, hiszen az első egy évben rengeteg speciális vizsgálatra, kontrollra, gondozásra kell vinni majd a gyermeket. Utógondozást is igényel majd, hiszen az anya alkoholfogyasztása miatt feltehető, hogy a gyermek a fejlődésében visszamaradt, hiszen alkoholfogyasztás esetén a vérben nem árad megfelelően az oxigén és a tápanyagok" – árulta el a lapnak a nőgyógyász.

Tragédiák sora! Magatehetetlen beteg magyar Elvis-imitátorhttp://www.life.hu/drlife/20160410-magatehetetlen-beteg-magyar-elvis-imitator.htmlSúlyos beteg a magyar Elvis-imitátor, Danis Zoltán. Úgy véli, az orvosok sem tudják, mi baja van, de már a kerekes székben sem tud ülni. Dr. Life--Két férfi összeverte az utcán a várandós, részeg Damu Edináthttp://www.life.hu/drlife/20160409-ket-ferfi-megverte-az-utcan-a-reszeg-damu-edinat.htmlRettenetesen aggódik a családja Damu Edináért. A várandós asszony képtelen ellenállni az italnak, édesanyja leginkább a zárt osztályon tudná biztonságban. Dr. Life--Te is ilyen beteg vagy? - Vigyázz, könnyen rossz diagnózist kaphatszhttp://www.life.hu/drlife/20160402-ezeket-a-betegeket-az-orvosok-konnyebben-felrediagnosztizaljak.htmlAzok a betegek, akik türelmetlenek, idegesek és agresszívek az orvossal, 42 százalékkal nagyobb eséllyel kénytelenek szembenézni azzal, hogy félrediagnosztizálják őket. Ennek oka bizonyára az lehet, hogy a szakemberek így képtelenek a vizsgálatra koncentrálni, leköti őket a páciens reakcióira adott válaszuk. Dr. Life--Több mint 400 kilót nyom Kolumbia legkövérebb emberehttp://www.life.hu/drlife/20160402-oscar-vasquez-morales-kolumbia-legkoverebb-embere-400-kilo-folott-van.htmlA 44 éves Oscar Vasquez Morales több mint 400 kilót nyom, és egy húszfős csapatra, valamint egy tűzoltóautóra volt szükség ahhoz, hogy kórházba szállítsák, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Dr. Life--Sok nő inkább koplal, csak hogy ihasson - Veszélyes tendenciahttp://www.life.hu/drlife/20160320-sok-no-inkabb-koplal-csak-hogy-ihasson.htmlKülönösen a fiatal nők körében terjed a trend, hogy kihagyják az ebédet és/vagy a vacsorát, hogy több szeszt vehessek magukhoz kalóriaszempontból "büntetlenül". Az Egyesült Királyságban húsz nőből egy rendszeresen nem eszik, hogy ihasson, ami igazán aggasztó számnak számít. Dr. LifeThinkstockMindent megoszt a barátod a Facebookon? - Ez állhat a háttérbenhttp://www.life.hu/drlife/20160319-emberek-akik-az-eletuk-minden-pillanatat-megosztjak-a-facebookon.htmlMindenki ismer néhány olyan embert, akik életük legintimebb részleteit is megosztják a Facebookon. Minden érzésüket és testi funkciójukat leírják, és a többiek sokszor nem értik, mi az oka ennek a kitárulkozásnak. Nos, a tudósok szerint létezik az agynak egy területe, amely ezekért a túlosztásokért felelős. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.