A mobiltelefon által nyújtott folyamatos kapcsolat lehetősége a bizonytalan, szorongó kötődésű fiataloknak sokkal fontosabb, mint másoknak - állapították meg az ELTE Etológia Tanszék és az MTA - ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai.

A kérdőíves felmérésből az is kiderült, hogy az úgynevezett bizonytalan, szorongó kötődésű emberek - azok, akik nagyon vágynak az intimitásra, de félnek attól, hogy párjuk elhagyja, vagy nem szereti őket - nagyobb mértékben mutatják a mobiltelefonhoz való kötődés jeleit - írja az Origo.  

Forrás: AFP

"Korábbi kutatások szerint az emberek többsége stressznek éli meg, ha nincs nála a mobiltelefonja, lemerül vagy otthon felejti azt. A közelség-keresés és az elváláskor jelentkező (szeparációs) stressz a társas kötődés legfontosabb jellemzői. Ezt mutatja minden gyerek a szülei felé, és felnőttként is kötődünk szerelmünkhöz, a családtagjainkhoz vagy legjobb barátunkhoz" - mondta Konok Veronika tudományos segédmunkatárs, a publikáció egyik szerzője. A mobiltelefon egyszerre eszköz, mellyel a kötődési kapcsolatok fenntarthatók és erősíthetők, de egyúttal maga is a kötődés tárgyává válik: keressük a közelségét, és a tőle való elszakadás stresszt okoz.