A munka szükséges. Olykor szükséges rossz. Ám akár azért dolgozunk, hogy megéljünk, akár azért élünk, hogy dolgozzunk – a félelmetes mellékhatások gyakran nem kerülnek el bennünket.

Van, aki már nagyon korán, más csak jóval az egyetem után áll munkába. Ez azonban nem jelenti azt, hogy másként alakul a ledolgozott órák hatása. Dolgozni kell és fontos, hiszen a munkánkból élünk meg – legtöbb esetben –, a munkamániások pedig még azon túl is teljesítenek, amennyi szükséges. Csakhogy a mai munkatempó és körülmények szépen, lassan felőrlik az idegeinket. Lássuk, hogyan „csinál ki” bennünket a munkánk. 

Forrás: giphy.com

1. Beteggé tesz

Az emberek legnagyobb része akkor is elmegy dolgozni, amikor beteg – állapította meg az amerikai National Science Foundation tanulmánya, és ugyanez igaz a magyar dolgozókra is.

A tanulmány szerint a munkába járók 34 százaléka megvárja, amíg a tünetek szinte teljesen ki nem ütik, és csak ekkor hajlandók otthon maradni. Vagyis az irodák tele vannak baktériumokkal (több mint 500 típussal), és a mellettünk ülő, prüszkölő kollégánk szintén az utolsó pillanatig vár, mielőtt hazamegy pihenni. Nagy az esélyünk rá, hogy minket is legyűr a betegség. 

Az EPA (Environmental Protection Agency) a „betegségépítő szindrómára” figyelmeztet. Több dolgozó is hasonló tünetekkel küzd, fejfájással, torokfájással, kimerültséggel, szédüléssel és hányingerrel, de a konkrét betegséget nem lehet azonosítani – sőt, még közösség-összetartó ereje is van annak, hogy ugyanazokkal a rejtélyes tünetekkel szembesülnek. 

2. Túlsúly 

Egy ausztrál tanulmány szerint a sok munkahelyen töltött óra hátrányosan befolyásolja az anyagcsere-funkcióinkat. Kevesebb kalóriát égetünk, ha ülünk, ami hízáshoz, valamint számos egyéb problémához, így diabéteszhez, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. 

Forrás: Dreamstime

Nő a halálozás általános kockázata: azok a nők, akik 6 óránál többet ülnek egy helyben, 40 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg, mint akik csak 3 órát ülnek naponta. Sajnos a szundítási lehetőség – amit egyes munkahelyek engedélyeznek – sem sokat segít a helyzeten. 

3. A hát, a nyak, a vállak bánják

Természetesen egész nap állni ugyanolyan megterhelő! Aki sokat áll munka közben, annál a keringés szenved zavart, a végtagok duzzadni kezdenek. A hátfájás kétszer olyan gyakori az olyan foglalkozásoknál, ahol egész nap állni kell, mint ahol ülni. Csakhogy a számítógép előtti görnyedés a krónikus hát-, nyak-, váll- és csuklóproblémákat hozza magával. 

Érdekel a munka többi ijesztő, egészségkárosító hatása? A Napidoktor.hu cikkében elolvashatod!