Két év alatt közel 21 ezer embertől csaknem 10 millió forintot csalt ki a saját maga által létrehozott alapítványon keresztül egy zalaegerszegi férfi. Üzletszerűen és jótékony célú adománygyűjtést színlelve elkövetett csalás miatt emeltek vádat ellene.

Az 50 éves zalaegerszegi L. József még 2001-ben, egy hajléktalan férfival létrehozatta az Életünkért és Gyermekeinkért Alapítványt, amely az önhibájukon kívül szociálisan hátrányos helyzetű családok és szívbeteg gyermekeket nevelő családok támogatását szolgálta volna. 

Forrás: Thinkstock

Az alapítványt L. József képviselte, de a Zalaegerszegi Járásbíróság 2013-ban három évre eltiltotta attól, hogy társadalmi szervezet, alapítvány, közhasznú szervezet, civil szervezet vezetője legyen, eltiltása ellenére azonban továbbra is maga irányította az alapítványát, és kezelte az oda befolyó pénzeket. Megbízottai több dunántúli városban gyűjtöttek adományokat úgy, hogy beteg gyerekek fényképét mutogatták, és azt állították, hogy a pénzadományokat közvetlenül nekik juttatják el. 

Forrás: Image Source/Image Source/Charles Gullung/Charles Gullung

Az ügyészség megállapítása szerint 2014-ben az alapítványhoz összesen csaknem 7,9 millió forint adomány folyt be, de L. József ebből mindössze 175 ezer forintot fizetett ki támogatásként két családnak. A bevétel többi részét az adománygyűjtők munkájának díjazására, az alapítvány fenntartási költségeire, illetve saját céljaira fordította. A férfi 2014-ben és 2015-ben összesen közel 21 ezer embertől 9,6 millió forintot csalt ki adományként.