Te is kevés ideig mosol fogat, és helyesen használod a fogselymet?

1. Elektromos fogkefék

Az elektromos fogkeféket – bármennyire is furán hangzik – nem mindegy milyen technikával használjuk, hiszen nem megfelelő alkalmazásuk esetén inkább haszontalanok. A legtöbb elektromos fogkefének éppen csak érintenie kell a fogat, hiszen ha a sörték túl erősen nyomják a felületet, az nem sokat ér. Akár fogorvos vagy dentálhigiénikus segítségét is kérhetjük a helyes használatot illetően.

Forrás: Dreamstime

2. Fehérítő fogkrémek

Hosszabb távon érdemes átgondolni ezeknek a használatát, hiszen érzékennyé tehetik a fogat és megsérthetik a fogzománcot.

3. Túl hamar öblítesz 

Sokan nem szeretik a fogkrémük utóízét, ezért fogmosás után egyből vízzel öblítenek. Érdemes a művelet után egy rövid időt várni az öblítéssel, hogy a fogkrém kifejthesse a hatását. Megoldás lehet még az is, a (nem alkohol alapú) szájvíz használata közvetlen a fogmosás után. Na és persze enni és inni sem javasolt az ezt követő fél órában.

Forrás: Dreamstime

4. Nem mindegy az erősség

A gyenge és az erős fogmosási technika sem vezet eredményre, ráadásul sokszor hajlamosak vagyunk kihagyni az ínyeink és fogaink peremét.

5. Szájvíz

Az alkohol alapú szájöblítők hosszú távú használatát a hozzáértők összefüggésbe hozták már a szájüregi rákok fejlődésével; a vizsgálatok alapján a túlzott – napi háromszori – öblítés már növeli az egészségi kockázatot.

Forrás: Dreamstime

6. Rosszul vagy kevés alkalommal

Citrusok, savas gyümölcsök és borivás után nem javallott a fogmosás, hiszen a sav miatt megpuhult fogínynek nem teszünk jót vele – éppen ezért érdemes 30 percet várni ebben az esetben is, hogy a sav semlegesítődjön.

7. Fogselyem

Ha a fogselymet fűrészelő mozdulattal használjuk, az a fogínynek szintén inkább kárt okoz, sem mint hasznot. A helyes technika a fogselyem fel és le csúsztatása a fogak között.

Forrás: Dreamstime

8. Csak 45 másodperc

Felmérések alapján az „elvárt” két perccel szemben az emberek 43 százaléka 45 másodperc alatt végez a fogmosással, ez viszont nem elegendő idő ahhoz, hogy teljesen tiszták legyenek a fogak.