Ideális esetben az ember nem azért tart házi kedvencet, mert duplázni szeretné várható élettartamát, vagy egészségre vágyik, egy nemrég megjelent kutatás szerint azonban akár ilyen előnyökkel is számolhatnak azok, akiket valamilyen szőrös kis négylábú vár otthon mindennap.

Napi egy alma az orvost távol tartja – a mondást mindenki ismeri. Egy nemrég megjelent felmérés szerint azonban ugyanez igaz az állattartók esetében is: azok, akik házi kedvencet tartanak otthon, könnyebben és gyorsabban gyógyulnak fel egy-egy sebészeti beavatkozás után.

A kutya és a macska közelsége a szívnek is jót tesz – derül ki a Bayer által készített kutatásból, amely szerint a kardiovaszkuláris betegségben szenvedők esetében csökkennek a kockázati tényezők, továbbá alacsonyabb vérnyomással és koleszterinszinttel számolhatnak. 

Forrás: Dreamstime

Az infarktuson átesett betegek nagyobb eséllyel élik túl az infarktust követő egy évet akkor, ha van háziállatuk, ellentétben azokkal, akiknek nincs.

Jobb hangulat, jobb egészség
A kutya- és macskatartók tudják, milyen nagy öröm megosztani az életüket egy szőrös kis társsal, akiről gondoskodhatnak, akivel játszhatnak, illetve akiket kedvükre simogathatnak és dajkálhatnak.

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége (American Heart Association) is foglalkozott korábban az állattartás egészségre gyakorolt hatásával: az általuk közölt kutatás szerint a kutyás gazdik esetében jelentősen csökkenhet a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, és jóval hosszabb ideig élhetnek, mint azok, akik nem tartanak otthon egy jópofa négylábút.

Egy korábban készült kutatás szerint a kutyatulajdonosok sokkal kevésbé hajlamosak a depresszióra, és még a legstresszesebb helyzetekben is az egészséges határértéken belül marad a vérnyomásuk. A korábban hipertóniában szenvedő betegeknek 5 hónapon belül csökkent a vérnyomásértékük, miután örökbe fogadtak egy kutyát. Egy kiadós játék a kedvencünkkel emeli a dopamin és a szerotonin szintjét, amely a kiegyensúlyozottságért és a jobb alvásért is felelős. 

Forrás: Dreamstime

Ráadásul az állattartók esetében a koleszterinszinten túl még a trigliceridszint is a normál tartományban marad. Egy korábbi kutatás szerint azok a 65 év felettiek, akikre valamilyen kisállat vár otthon, 30%-kal kevesebbszer látogatják az orvosukat, mint azok, akik nem.

A titok az érintésben rejlik
A HelpGuide.org-on megjelent írás szerint az állatok emberre gyakorolt jótékony hatása az érintésre vágyó alapvető szükségletünkre vezethető vissza. A simogatás, az ölelés vagy a más egyéb módon való érintkezés nyugtatóan hat, oldja a feszültséget, csökkenti a stresszt.

A kutya, macska vagy más kiskedvenc tartása enyhíti a magányosság érzését, a kutyák ráadásul remek motivációt jelenthetnek a testmozgásra, aminek rendszeres végzéséről köztudott, hogy pozitív irányba befolyásolja a hangulatot.

Ugyanezt erősítette meg pszichiáter szakorvosunk is:

Sok pszichiátriai osztályon létezik lovas terápia, illetve kutyás terápia. Ott alapvetően tényleg az érintés, az állat közelsége és összességében a szociális interakció a fontos.A legtöbb pszichiátriai betegnek sok problémája van a szociális kapcsolatok létrehozásával és értelmezésével, az állatokkal azonban mindez könnyebben megy, mert egyértelműbb szociális jeleket adnak (mint például a kutya csóválja a farkát, ha hívod, odajön hozzád stb.), így fejlődnek a szociális készségek is” - vélekedik a szakértő, aki egyetért azzal, hogy nem csupán ezért érdemes kutyát tartani otthon. 

Forrás: Dreamstime

Az állatok közelsége prevencióként, vagyis megelőzésként is működhet, mert egy kötelező napi rendszerbe kényszeríti az embert: fel kell kelni hozzá, meg kell sétáltatni, ételt kell venni neki, és így tovább. Így pedig magát a szociális izolálódás esélyét is csökkenti, mert aki kutyát sétáltat, nagyobb eséllyel lép kontaktusba más emberekkel, mintha csak otthon ülne.

Tarts kutyát, és fogyj le!
Túl egyszerűnek hangzik? Pedig számos kutatás igazolta már az egészséges testsúly és az állattartás kapcsolatát – különösen a kutyás gazdik esetében, akik minél többet és rendszeresebben sétáltatják kedvencüket, annál többet tettek a saját és ebük egészségéért.Kutatók szerint a kutyák a testmozgásban is társat, illetve motivációt jelenthetnek a gazdik számára, így szívesebben és többször szánják el magukat egy közös, kiadós sétára, esetleg kocogásra, futásra.

Szakértőnk szerint már napi 20 perc séta is rengeteget javíthat az általános egészségi állapoton, a kutyatartók esetében pedig adott, hogy ennél is gyakrabban kell időt szakítaniuk kedvencük megsétáltatására.

Így csökken az elhízás esélye, ami pedig kedvezően hat a koleszterinszintre és a vérnyomásra is. Mindezen kívül tényleg kimutatták, hogy az állatok közelsége szorongáscsökkentő hatással van az emberre.

Forrás: Dreamstime

Az egészségügy is jól járhat az állattartókkal
Mindezeket alátámasztja a HABRI (Human Animal Bond Research Institute) közelmúltban közzétett tanulmánya, amely kimutatja, hogy az emberre gyakorolt pozitív hatásai mellett a házi kedvencek az egyes országok egészségügyi rendszereire is jelentősen hatnak. A jelentés szerint az USA egészségügyi rendszere összesen évi 11,7 milliárd dollár (hozzávetőleg 3 300 milliárd forint) költségmegtakarítást köszönhet a kedvencként tartott társállatoknak.

A tanulmány szerint a 132,8 millió amerikai társállattartó 60%-kal kevesebbszer jár orvoshoz, mint az, aki nem tart állatot. Ez az összeg Ausztráliában 5,8 milliárd dollár, Németországban pedig 7,4 milliárd euró. A HABRI tanulmánya szerint további gazdasági adatok birtokában kimutatható lenne, hogy a társállattartással összefüggő költségmegtakarítás ennél jóval nagyobb. Összehasonlításképpen: Magyarországon a macskák és a kutyák számát körülbelül 2-2 millióra becsülik.

Tudományos bizonyíték: a macskatartás jó a szívnek
Nemcsak a kutyás gazdikra, hanem bizony a macskatartókra is igaz, hogy házi kedvencük pozitív hatással van az egészségükre (ha a tönkretett dolgok miatti dühöngést nem számítjuk), az utóbbi években néhány kutatás is igazolta ezt. A Life.hu cikkéért kattints ide!