Országos Vérellátó Szolgálat véradás Jákó Kinga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nemzeti vérkészletben folyamatosan fenntartanak egy minimumszintet, ez három napra elegendő tartalékot jelent - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója a véradók világnapján.

Jákó Kinga az M1 keddi műsorában azt mondta: ritkaságszámba megy, hogy valaki nem csoportazonos vért kap. Ilyen csak nagyon sürgős esetben, balesetkor fordulhat elő, mert alapvetően rendelkezésre áll annyi vér, hogy csoportazonosan tudjanak belőle adni.

A nyár kritikus időszak a vérellátásban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sokkal több véradóra lenne szükség.

A biztonságos ellátáshoz évente félmillió egység vér kellene, ennyit azonban nagyon régen ajánlottak fel: 2015-ben például mindössze 405 ezer egységet tudtak levenni, amit 250 ezer ember adott össze. A főigazgató kiemelte: van egy törzsvéradó csoport, amelynek tagjai évente kétszer-háromszor is elmennek vért adni. Ők jelentik a biztos alapot a rendszer működtetéséhez.

ami a tervezett műtéteknél okozhat gondot: van, hogy ezeket el kell halasztani - közölte Jákó Kinga. Úgy fogalmazott, hogy a vérátömlesztés nem csupán egy egészségügyi szolgáltatás, hiszen a véradók nélkül nem működhetne. Minden egység vér mögött egy önkéntes áll, az OVSZ az ő tevékenységüket szeretné megköszönni a véradók világnapján. Ehhez különböző jelvényeket gyártottak, amelyek feliratai arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy tiszteljék a viselőiket.

Miért csak akkor adsz magadból, amikor már késő?

Aki önmagáért nem teszi meg ezt az apró lépést, egy vadidegen miatt sem fogja. Mint oly sok más esetben, itt is csak akkor kezdenek el aggódi, sürögni-forogni, amikor már bekövetkezett a baj, amikor műteti beavatkozás kell, ha baleset történt. Csak akkor, ha családtagnak van szüksége rá, ismerőssel esett meg valami, vagy ha olvasott róla a Facebookon. Mégis miért nem adnak egymásnak vért az emberek?

Miért nem gondolnak azokra az arctalan betegekre, akinek nincs idejük Facebook-kampányt szervezni? Azokra, akiket hirtelen ér közlekedési baleset? Vagy azokra az anyákra, akiknek váratlanul komplikáció lép fel a szülésük során? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ korábbi cikkünkben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.