Mi a közös Angelina Jolie-ban és Kiss Tibiben, Drew Barrymore-ban és Szabó Győzőben? Mindannyian megjárták a poklok poklát. Ám nem ők az egyedüliek: a Life.hu a kábítószer-ellenes világnap alkalmából összegyűjtötte azokat a hírességeket, akik korábban súlyos drogfüggőséggel küzdöttek, ám végül ők kerültek ki győztesként.

Robert Downey Jr.

A világhírű színész mindössze 6 éves volt, amikor kipróbálta a marihuánát, 22 évesen pedig már súlyos drogfüggőséggel küzdött. Egy korábban adott interjújában azt mondta: a kilencvenes évek végén készült filmjeinek forgatásaira alig emlékszik, mivel legtöbbször valamilyen kábítószer hatása alatt állt. Robert Downey Jr. 2002-ben elvonóra ment, azóta pedig drogoktól mentesen éli mindennapjait. 

Forrás: Northfoto

Drew Barrymore
A gyereksztárként pályára lépő színésznő mögött meglehetősen zűrös évek állnak: mindössze 13 éves volt, amikor a kokain rabja lett, és 15 éves, amikor elvonóra küldték. Azt mondták, aranyos vagyok betépve, így azt gondoltam, biztos aranyos leszek a keményebb cuccoktól is. Így jött a kokain  – fogalmazott a színésznő a People magazinnak adott korábbi interjújában. A terápia óta Drew nem nyúlt kábítószerhez, manapság pedig egyedülálló anyukaként igyekszik helytállni. 

Forrás: AFP/Jon Levy

Angelina Jolie

A ma ENSZ jószolgálati nagykövetként ténykedő sztáranyuka és világhírű színésznő-rendezőnő egy évekkel ezelőtt adott interjújában nyílt meg őszintén a visszafogottnak cseppet sem nevezhető múltjáról: saját bevallása szerint „minden létező drogot kipróbált", a két évvel ezelőtt előkerült, még kábítószerező éveiben készült videójával pedig hatalmas port kavart az akkor még heroinfüggőséggel küzdő színésznő – a felvételt ide kattintva nézheted meg. Mindez azonban már a múlté: Mrs. Pitt mára maga mögött hagyta a zűrös éveket, és élete minden területén igyekszik a kiegyensúlyozottságra törekedni. 

Forrás: AFP/Jim Ruymen

Britney Spears

A világhírű énekesnő a legjobb példa arra, hogyan lehet a mélyből visszakapaszkodni újra a csúcsra. Britney 2007-ben érte el a mélypontot: nem sokkal előtte veszítette el szeretett nagynénjét, Sandra Bridges Covingtont, és ekkorra ment tönkre a házassága két gyermeke apjával, Kevin Federline-nel. Az énekesnő 2007. február 16-án bevonult egy antiguai rehabilitációs központba, majd másnap kopaszra borotválta a fejét. Később több kezelésen is megjelent, ám igazán akkor látta be, hogy komoly változtatásra van szüksége, amikor elveszítette gyermekei felügyeleti jogát. A világsztár azóta tiszta, és sikerült maga mögött hagynia a zűrös éveit. 

Forrás: Northfoto

Dr. Csernus Imre
Az ország egyik legnevesebb pszichiátere hosszú évek óta nyíltan vállalja, hogy korábban heroinfüggő volt. Egy belső békétlenség volt az oka. Nem éreztem jól magam a bőrömben. Tele voltam egy csomó feszültséggel, egy csomó félelemmel, nem tudtam a megoldásokat. A könnyebb utat választottam  – fogalmazott az orvos egy interjújában. A pszichiáter azóta más drogfüggőknek segít abban, hogy letegyék a szert. 

Fotó: Faluhelyi Fanni/Life.hu

Szabó Győző

A Valami Amerika sztárja a Toxikoma című könyvében mesélt arról az évekkel ezelőtt történt sötét időszakáról, amikor a kábítószerek bűvöletében élt. A színész egy korábban adott interjújában úgy fogalmazott: ma már nem élne, ha nincs a kezelőorvosa, dr. Csernus Imre, és nem „vágja be" őt a pszichiátriára egy elvonóra. Nem vagyok drogprevenciós szakember, nem célom a népnevelés, de ha a könyvem olvasása után csak pár ember legyőzi a kíváncsiságát, vagy még időben leteszi a szert, akkor megérte ennyire kiszolgáltatnom magam  – fogalmazott egy korábban adott interjújában Szabó Győző, aki immár évtizedek óta tiszta. 

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Kiss Tibi

A Quimby frontembere évekkel ezelőtt már őszintén vallott arról, hogyan került annak idején a drog és az alkohol rabságába. Az énekes-dalszövegíró, akinek nem csupán zenei pályafutását, hanem életét is veszélyeztette függősége, 2003-ban vonult be a komlói rehabilitációs központba, ahonnan 13 hónap után, immár tisztán távozott. Totális őrület, koboldok, démonok, én meg nem találtam a kijáratot  – foglalta össze ezt az időszakot egy korábban adott interjújában. Az énekes azóta nem nyúlt kábítószerhez, a zűrös évek emlékeit, szenvedéseit és az elvonás gyötrelmeit pedig a Most múlik pontosan című dala őrzi. 

Forrás: Quimby