A történelem legpusztítóbb betegségei: a pestis

Forrás: Youtube -
betegség halál járvány pestis történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet a világ 12 legveszélyesebb biológiai fegyvere közé sorolja a pestist. Nem véletlenül: legalább százmillióan vesztették életüket az elmúlt évszázadok alatt a kórokozó által okozott megbetegedésben, amelyet sokáig gyógyíthatatlannak hittek. A Life.hu új sorozatában minden idők legrettegettebb és legnagyobb pusztítást végző betegségeit mutatjuk be.
Michel Serres: Pestisjárvány Marseille-ben Forrás: Wikipédia

A fekete halál

A pestist egy baktérium, az úgynevezett Yersina pestis okozza. Három fő formáját különböztetik meg: a bubópestist, a tüdőpestist és a szeptémiás pestist. Mindhárom forma jellemző tünete

a nagyon magas láz, a rossz közérzet, a bevérzések, illetve a bőr oxigénhiánya miatt fellépő kékes-fekete elszíneződés,

ezért is kapta a fekete halál elnevezést.

Emberre elsősorban a fertőzött állatokon élősködő bolhák csípésével, ritkábban a fertőzött állati szövetekkel történő érintkezéssel, a tüdőpestisben szenvedő beteggel történő kontaktus esetén pedig cseppfertőzéssel terjed.

A középkori itáliai városok lakói után fennmaradt forrásokban arról számoltak be, hogy

a pestisesek önkívületi állapotukban meztelenre vetkőztek, úgy járkáltak az utcákon.

Forrás: Youtube

A hátborzongató tünetek mellett a rendkívül gyors és gyötrelmes lefolyása miatt is tartják az egyik legrettegettebb betegségnek: a legfertőzőbbnek tartott tüdőpestis akár két nap alatt is végezhet a beteggel, amennyiben nem kezelik.

Hogyan kezelik ma a betegséget?

A pestis időben elkezdett antibiotikus kezelésre jól reagál. A terápiájában leginkbb antibiotikumot (streptomycint, ellenjavallat esetén gentamycint, tetracyclint, ciprofloxacint vagy levofloxacint) használnak, amely rendszerint gyors javulást idéz elő a beteg állapotában - magyarázta az ÁNTSZ szakértője, Dr. Kienle Zsuzsa, aki hozzátette: mindeddig nem sikerült ennél a szernél hatékonyabb és kevésbé toxtikus antibiotikumot találni a betegség kezelésére. Egyéb antibiotikumokat és kemoterápiás szereket, például szulfonamidokat eddig változó sikerrel alkalmaztak. Hangsúlyozta: fontos, hogy a kezelést a halálozás csökkentése érdekében a lehető leghamarabb megkezdjék.

Kiirtotta fél Európát

A pestisről legkorábban Prokopiosz bizánci történetíró számolt be. A történetíró szerint a perzsa háborúk után, 541 és 542 körül pusztított a dögvésznek is nevezett pestisjárvány Bizáncban. Prokopiosz írása alapján naponta százezer ember esett áldozatul a betegségnek.

A pestisdoktor könnyen lemosható köpönyeget, kalapot és kesztyűt viselt, az arcát hosszú csőrszerű maszk fedte 0 benne illatszerek, gyógynövények, erős fűszerek 0 a szemeit kristályüvegből készült szemüveg óvta. Kezében pálcát tartott, hogy még véletlenül se érjen hozzá a betegekhez Forrás: Wikipédia

Ugyanebben az időszakban Európát is elérte a rettegett járvány: a Konstantinápolyból érkező hajók és egy globális éghajlatváltozás miatt 540 után a pestis baktériumával fertőzött rágcsálók Kelet-Afrikából északra vándoroltak, tovább terjesztve a betegséget. Konstantinápoly akkor a legnagyobb és legforgalmasabb kikötője volt a térségnek. Mindez, illetve az emberek tudatlansága miatt esély sem volt arra, hogy megakadályozzák, hogy a pestis eljusson más városokba.

A feljegyzések szerint mintegy 25 millióan haltak meg.

Minden idők legnagyobb pestisjárványa, a fekete halál a 14. században pusztított: 75 és 200 millió közé teszik azoknak a számát, akik ebben az időben meghaltak a betegség következtében Kis-Ázsiában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és Európában. A Wikipédia szerint

Európa lakosságának nagyjából a fele (30–60%) odaveszett, a Föld lakossága pedig 450 millióról 350 millióra csökkent.

Az 1347–1351-es pestisjárvány terjedése Európában Forrás: Wikipédia

Az orvostudomány fejletlensége miatt akkoriban még nem tudtak megfelelően védekezni a pestis ellen. Bár arra rájöttek, hogy ragályos betegségről van szó, a városok és a fertőzöttek karanténba zárásán túl más módszereket is bevetettek: gyógyítani nem tudták, a tüneteket azonban füstöléssel, illetve gyógyfüvek és kenőcsök alkalmazásával próbálták enyhíteni. Az egyház Isten büntetésének könyvelte el a megbetegedést, ezért az érvágást, a böjtölést és a bűnbánatot javasolt a „vétkezőknek."

Itthon is pusztított

A 14–15. század környékén Magyarországon is előfordultak kisebb pestisjárványok, a legnagyobb pusztítást azonban a Rákóczi-szabadságharc utáni járvány okozta: a feljegyzések szerint 410 ezren haltak meg pestisben ebben az időszakban. (Ez ötször annyi, mint ahányan a szabadságharcban vesztették életüket.) Az utolsó nagyobb pestisjárvány hazánkban 1740 körül pusztított: ekkor nagyjából 310 ezren haltak bele a megbetegedésbe.

Nem sikerült felszámolni

Míg Európából a 19. századot követően eltűnt a pestis, addig a világ többi részén a mai napig újra és újra kitör egy-egy járvány: 2013-ban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az egész világon 800 esetet jelentett, ebből 126 volt halálos. Kelet-Afrikában a mezőgazdasági terjeszkedés miatt amerikai kutatók szerint mára fokozódott a pestisjárvány kockázata: az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene szaklap 2015-ben megjelent tanulmánya szerint a mezőgazdasági területek növekedése kedvezett a rágcsálópopulációk növekedésének, ezzel pedig a pestis terjedésének is – írta korábban az Origo.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Legutóbb Madagaszkárban pusztított

Legutóbb, nagyobb esetszámot Madagaszkárban jelentettek: 2014 augusztusa és 2014 novembere közt 119 megbetegedés fordult elő, ebből 40 végződött halállal - mondta el Dr. Kienle Zsuzsa, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal orvosszakértője. Mindezt a járványtani szakemberek szerint a zsúfoltság, a nem megfelelő higiénés viszonyok, a gyenge színvonalú egészségügyi ellátás, a gyógyszerhiány és a szemétszállítás elégtelensége okozhatta. A hatóságok intézkedéseket vezettek be: izolálták az eseteket, továbbá irtani kezdték a rágcsálókat és a bolhákat. Madagaszkárban a betegség előfordulása nem szokatlan; a kórokozó először 1898-ban jutott el a szigetre egy patkányokkal fertőzött gőzhajóról, azóta rendszeresen fordulnak elő humán esetek. Az utazási korlátozás bevezetését azonban a hatóságok nem tartották indokoltnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.