A magas vérnyomás ma már népbetegségnek számít, és a legnagyobb veszélye, ha kezeletlen marad. Tévedés azt gondolni, hogy csak az időseknél alakulhat ki: a fiatal kor nem kizáró tényezője annak, hogy 140/90 Hgmm feletti értéket mérjünk.

A magasvérnyomás-betegség, vagy más néven hipertónia egy 2015-ben készült felmérés adatai szerint a magyar lakosság 40-45 százalékát érinti. Amennyiben nem kezelik, olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a stroke vagy a szívinfarktus, éppen ezért nagyon fontos odafigyelni a jelekre, a helyes életmódra és a rendszeres vérnyomásmérésre. 

Forrás: Dreamstime

Dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája szerint a hipertóniának nincsenek egyértelmű tünetei, ez lehet az oka annak, hogy sokan nem mérnek rendszeresen vérnyomást. Bár gyógyszeresen és életmódváltással sikeresen kordában tartható, ennek ellenére máig sok a kezeletlen beteg – hívja fel a figyelmet a szakértő. A magas vérnyomással küzdő betegek állapotán a kezelésre használt készítményekkel, illetve életmódváltással lehet javítani és megelőzni a lehetséges szövődményeket.

Hogy pontosan melyek azok a tényezők, amelyek növelik a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, illetve milyen jelek utalhatnak a betegségre, arról bővebben a Szívderítő.hu-n olvashatsz.