A The U.S. Centers for Disease Control meghatározása szerint egészségünket 43%-ban határozza meg életmódunk, 19%-ban környezetünk, 27%-ban öröklött tulajdonságaink, és csupán a fennmaradó 11% az egészségügyi viszonyok függvénye. A szülői örökség tehát adott, ám hogyan tudunk jól gazdálkodni vele?

A környezet és a felmenőinktől „hozott” tulajdonságaink együttvéve sincsenek nagyobb befolyással egészségünkre, mint az életmódunk.

Hiába az egészséges genetikai állomány, ha önpusztító életmóddal rongáljuk a szervezetünket, mint a kevés mozgás, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, vagy különféle fizikai, kémiai és biológiai környezeti ártalmaknak tesszük ki, mint a vegyi anyagok, a napégés vagy a légszennyezettség. Ezek a tényezők a jó genetikai adottsággal rendelkezők szervezetét is tönkretehetik, hacsak mindezeket nem közömbösítik tudatos életmóddal.

Fontos, hogy milyen életmódot folytatunkForrás: Dreamstime

Hogy a helyes táplálkozásnak és életmódnak milyen fontos szerepe van a szervezet egyensúlyának fenntartásában, az is bizonyítja: sokszor a genetikai hátránnyal indulók, vagyis akiknek a családjában halmozottan fordulnak elő különböző, súlyos megbetegedések, éppen az egészségtudatos magatartással, életvitellel, a környezeti terhelés csökkentésével képesek elkerülni, késleltetni a velük született hajlam nyomán várható, örökletes betegség kialakulását.

Még több érdekes és megdöbbentő adatért kattints a Szívderítő.hu oldalára!