Tudtad, hogy a cékla, a mesterséges színezékek és némelyik gyógyszer akár pirosra is színezheti a vizeletet? És hogy a zöld árnyalatú székletet bizonyos élelmiszerek és italok okozzák, míg a fekete a dehidratáltságról árulkodhat? A The Conversation című szaklapban megjelent írás remekül összefoglalja, mikor mire gyanakodhatsz, ha furcsa állagú, színű vagy szagú végtermékekkel találod magad szemben vécézés után.

Az ürítési szokások – ellentétben például a szexszel kapcsolatos kérdésekkel – a mai napig tabutémának számítanak. Olyannyira, hogy sokan még az orvosuknak sem szívesen beszélnek róluk.  Pedig a vécékagylóban hagyott dolgok számtalan egészségügyi problémát jelezhetnek már a kezdetektől fogva.  A Newcastle-i Egyetem professzorai által megjelentetett tanulmány remekül összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat, amelyek elárulhatják, ha valami nem a megfelelő módon működik a szervezetedben.  

Forrás: Dreamstime

A szivárvány minden színében

A normál széklet színe a világossárgától a barnán át a feketéig is terjedhet, amit az epe és a vérfesték lebontási terméke, a bilirubin szintje határoz meg. A zöldes vagy kékes festékanyagot tartalmazó ételek és italok azonban a végtermék színén is nyomot hagyhatnak, ám ezen árnyalatok tapasztalásakor az is ok lehet, hogy a táplálék túl gyorsan haladt át a beleken, ami miatt még jelen van benne az epesav. 

Felszívódási zavarra utalhat a sárga szín, a zsíros állag és a nagyon kellemetlen szag. Amennyiben mindez fogyással is társul, mindenképp orvoshoz kell fordulni, hogy kizárja a Giardia Iamblia nevű élősködő okozta súlyos bélfertőzést vagy a cöliákiát. A halvány színű és agyagszerű székletet hasmenés elleni gyógyszerek mellékhatása is okozhatja, de árulkodhat máj-, bél-, hasnyálmirigy-, avagy epeproblémákról is. 

Forrás: Dreamstime

Piros színű vizelet – nem kell minden esetben megijedni 

A tanulmányban „beeturiának” nevezik a jelenséget, amelynek során a cékla (angolul 'beetroot') színanyaga pirosra festi a vizeletet (angolul 'urine').  Ezt a piros színanyagot több élelmiszerben is használják színezékként, és E162 jelzéssel fel is tüntetik az adott terméken: ez az úgynevezett betanin, amelyet a céklából állítanak elő. 

Az ezt tartalmazó étel egy bizonyos mennyiség felett vöröses árnyalatúra festheti a végterméket, ám ha nem fogyasztottál ilyen tartalmú élelmiszert, akkor keresd fel minél előbb az orvosodat: a tartósan piros színű vizelet hátterében akár vérveszteség, fertőzés, megnagyobbodott prosztata, rák, ciszta vagy vesekő is állhat.

És amiről a vizeleted árulkodhat 

Normál esetben a vizelet tiszta, átlátszó és szalmaszínű. Minél inkább hasonlít a víz színéhez, annál valószínűbb, hogy többet ittál a kelleténél. Ugyanakkor a sötétebb sárga szín a dehidratáltságról árulkodhat. 

Forrás: Dreamstime

A szirupra vagy melaszra emlékeztető színű vizelet esetén azonnal fordulj orvoshoz:  ez súlyos kiszáradásról, esetleg májbetegségről, például hepatitiszről vagy cirrózisról árulkodhat. A narancsos színezetet a béta-karotin túlzott bevitele, illetve a bizonyos B-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők is okozhatják, különösen azok, amelyek nagy dózisban tartalmaznak riboflavint, azaz B12-vitamint. 

Egyes húgyúti fertőzésekre használt gyógyszerek, antibiotikumok és vérhígítók is megváltoztathatják a vizelet színét. A kék vagy zöld színt például okozhatják antihisztaminok, gyulladásgátlók, antibiotikumok és antidepresszánsok, illetve néhány hányinger elleni készítmény és gyomorsavcsökkentő is okozhatja a természetellenes színezetet.  Ritka genetikai betegségek, például a Hartnup-szindróma és a kék pelenka szindróma egyik tünete lehet a kék-zöld vizelet. A lilás árnyalat általában katéteres betegeknél figyelhető meg: ilyenkor a katéterzsák műanyag felülete és a vizelet fehérjetartalma között fellépő kémiai reakció eredménye.

A szakértők szerint alkalmanként előfordulhat a habos vizelet, ami normális lehet a magas fehérjebevitel és a vizelet gyors távozása miatt. Ha nem múlik el vagy rosszabbodik, akkor mindenképp fordulj orvoshoz, mert vesebetegségre utalhat!