Amit hagysz a vécében, olyan az egészséged

Forrás: Dreamstime -
betegség szag vécé vizelet pisilés egészségi állapot széklet szín
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy a cékla, a mesterséges színezékek és némelyik gyógyszer akár pirosra is színezheti a vizeletet? És hogy a zöld árnyalatú székletet bizonyos élelmiszerek és italok okozzák, míg a fekete a dehidratáltságról árulkodhat? A The Conversation című szaklapban megjelent írás remekül összefoglalja, mikor mire gyanakodhatsz, ha furcsa állagú, színű vagy szagú végtermékekkel találod magad szemben vécézés után.

Az ürítési szokások – ellentétben például a szexszel kapcsolatos kérdésekkel – a mai napig tabutémának számítanak. Olyannyira, hogy sokan még az orvosuknak sem szívesen beszélnek róluk.

Pedig a vécékagylóban hagyott dolgok számtalan egészségügyi problémát jelezhetnek már a kezdetektől fogva.

A Newcastle-i Egyetem professzorai által megjelentetett tanulmány remekül összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat, amelyek elárulhatják, ha valami nem a megfelelő módon működik a szervezetedben.

Forrás: Dreamstime

A szivárvány minden színében

A normál széklet színe a világossárgától a barnán át a feketéig is terjedhet, amit az epe és a vérfesték lebontási terméke, a bilirubin szintje határoz meg. A zöldes vagy kékes festékanyagot tartalmazó ételek és italok azonban a végtermék színén is nyomot hagyhatnak, ám ezen árnyalatok tapasztalásakor az is ok lehet, hogy a táplálék túl gyorsan haladt át a beleken, ami miatt még jelen van benne az epesav.

Felszívódási zavarra utalhat a sárga szín, a zsíros állag és a nagyon kellemetlen szag.

Amennyiben mindez fogyással is társul, mindenképp orvoshoz kell fordulni, hogy kizárja a Giardia Iamblia nevű élősködő okozta súlyos bélfertőzést vagy a cöliákiát.

A halvány színű és agyagszerű székletet hasmenés elleni gyógyszerek mellékhatása is okozhatja, de árulkodhat máj-, bél-, hasnyálmirigy-, avagy epeproblémákról is.

Forrás: Dreamstime

Piros színű vizelet – nem kell minden esetben megijedni

A tanulmányban „beeturiának” nevezik a jelenséget, amelynek során a cékla (angolul 'beetroot') színanyaga pirosra festi a vizeletet (angolul 'urine').

Ezt a piros színanyagot több élelmiszerben is használják színezékként, és E162 jelzéssel fel is tüntetik az adott terméken: ez az úgynevezett betanin, amelyet a céklából állítanak elő.

Az ezt tartalmazó étel egy bizonyos mennyiség felett vöröses árnyalatúra festheti a végterméket, ám ha nem fogyasztottál ilyen tartalmú élelmiszert, akkor keresd fel minél előbb az orvosodat: a tartósan piros színű vizelet hátterében akár vérveszteség, fertőzés, megnagyobbodott prosztata, rák, ciszta vagy vesekő is állhat.

És amiről a vizeleted árulkodhat

Normál esetben a vizelet tiszta, átlátszó és szalmaszínű. Minél inkább hasonlít a víz színéhez, annál valószínűbb, hogy többet ittál a kelleténél. Ugyanakkor a sötétebb sárga szín a dehidratáltságról árulkodhat.

Forrás: Dreamstime

A szirupra vagy melaszra emlékeztető színű vizelet esetén azonnal fordulj orvoshoz:

ez súlyos kiszáradásról, esetleg májbetegségről, például hepatitiszről vagy cirrózisról árulkodhat. A narancsos színezetet a béta-karotin túlzott bevitele, illetve a bizonyos B-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők is okozhatják, különösen azok, amelyek nagy dózisban tartalmaznak riboflavint, azaz B12-vitamint.

Egyes húgyúti fertőzésekre használt gyógyszerek, antibiotikumok és vérhígítók is megváltoztathatják a vizelet színét. A kék vagy zöld színt például okozhatják antihisztaminok, gyulladásgátlók, antibiotikumok és antidepresszánsok, illetve

néhány hányinger elleni készítmény és gyomorsavcsökkentő is okozhatja a természetellenes színezetet.

Ritka genetikai betegségek, például a Hartnup-szindróma és a kék pelenka szindróma egyik tünete lehet a kék-zöld vizelet. A lilás árnyalat általában katéteres betegeknél figyelhető meg: ilyenkor a katéterzsák műanyag felülete és a vizelet fehérjetartalma között fellépő kémiai reakció eredménye.

A szakértők szerint alkalmanként előfordulhat a habos vizelet, ami normális lehet a magas fehérjebevitel és a vizelet gyors távozása miatt. Ha nem múlik el vagy rosszabbodik, akkor mindenképp fordulj orvoshoz, mert vesebetegségre utalhat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.