Fut, jógázik, gyúr, mindemellett pedig odafigyel az étkezésére is - mindenkinek akad olyan Facebook ismerőse, aki minden percéről tájékoztatja követőit. Nos, ők nagy eséllyel nárcisztikus személyiségzavarral küzdenek, legalábbis a brit kutatók szerint.

ABrunel University London kutatásai szerint azon ismerőseink, akik állandóan posztolnak az edzéseikről, valószínűleg nárcisztikusak, és bejegyzéseikkel

a külvilág elismerésére vágynak.

A taulmány azt is hangsúlyozza, hogy a jellemvonások erősen befolyásolják azt, hogy miről posztolunk Facebookon, eszerint pedig a nárcisztikusak hajlamosabbak gyakrabban megosztani az eredményeiket, legyen szó akár sportról, vagy diétáról.

A kép illusztrációForrás: Dreamstime

Ha egy poszt rengeteg lájkot kap, a nárcisztikus emberek ezáltal megerősítést nyernek, így pedig beindul a mókuskerék, és újabb és újabb bejegyzések születnek nagyjából ugyanarról a tevékenységről.

A nárcizmusról
A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, amely a beteg önmaga iránt érzett erőteljes szégyen- és elégedetlenségérzetéből táplálkozik - olvasható a Medbroadcast internetes portálon. Annak érdekében, hogy a betegek megbirkózzanak szégyenérzetükkel, védekezésként saját érzéseik másokra való kivetítését, az ellentámadást, mások okolását használják, illetve mindent elkövetnek, hogy bebizonyítsák maguknak különleges mivoltukat.

 

Nárcisztikus vagy? Mártír vagy pletykafészek? Ezért utálnak a munkatársaid!
Az ismert pszichiáter, Dr. Judith Orloff szerint minden irodában öt személyiségtípus dolgozik. Ők a nárcisztikus, a düh-függő, a passzív-agresszív, a búntudat-turista és a pletykaárus. A teljes cikket itt elolvashatod!