Sajnos a várandósság során is felléphetnek olyan állapotok, amelyek veszélyeztetik az édesanya és a baba egészségét. Az egyik ilyen kórkép az úgynevezett HELLP szindróma, amelyről manapság egyre többet lehet hallani. 

Nem véletlenül foglalkoznak egyre többet a HELLP szindrómával: minél hamarabb ismerik fel ezt a rejtélyes betegséget, annál eredményesebben tudják gyógyítani a kismamát, és vele együtt a babáját is. 

A szakértők többsége önálló kórképként tartják számon a szindrómát, ám sokak szerint a terhességi magas vérnyomás – más néven preeclampsia, toxémia – egy igen súlyos formája. 

Forrás: Dreamstime

Szerencsére ritkán fordul elő, mégis igen komolyan kell venni, hiszen mind az anyára, mind a babára nézve akár végzetes is lehet  – hívja fel a figyelmet dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa. 

Mi a HELLP?

Maga a HELLP egy mozaikszó, amely a vörösvértestek szétesését, az emelkedett májenzimértékeket és az alacsony vérlemezkeszámot jelöli. Jellemző tünetei az ödéma, a rossz közérzet, a gyomorfájdalom, a görcs, a fejfájás, a hányás és a hányinger. 

Mivel komoly befolyást gyakorol a placenta, azaz a méhlepény működésére és a kismama egészségi állapotára, ezért a szindrómában szenvedőknél a terhesség megszakítására van szükség. Amennyiben elég érett hozzá a baba, mihamarabbi császármetszés indokolt, így megmenthető az anyuka és a gyermek élete is. 

Bár pontosan nem tudni, mi is okozza a HELLP szindrómát, egyes szakértők szerint gyakran a kezeletlen magas vérnyomás, illetve egy igen gyakori, genetikai eredetű fokozott trombózishajlam, a Leiden-mutáció áll.  Tudósok szerint ugyanis a betegség gyakran a placenta ereiben kialakult vérrög miatt lép fel. 

A betegségről és a vele kapcsolatos megdöbbentő adatokról bővebben a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz.