Egy rejtélyes betegség, ami a magzat és a kismama életébe is kerülhet

betegség édesanya szívderítő veszélyeztetés kisbaba HELLP szindróma kismama magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sajnos a várandósság során is felléphetnek olyan állapotok, amelyek veszélyeztetik az édesanya és a baba egészségét. Az egyik ilyen kórkép az úgynevezett HELLP szindróma, amelyről manapság egyre többet lehet hallani. 

Nem véletlenül foglalkoznak egyre többet a HELLP szindrómával: minél hamarabb ismerik fel ezt a rejtélyes betegséget, annál eredményesebben tudják gyógyítani a kismamát, és vele együtt a babáját is.

A szakértők többsége önálló kórképként tartják számon a szindrómát, ám sokak szerint a terhességi magas vérnyomás – más néven preeclampsia, toxémia – egy igen súlyos formája.

Forrás: Dreamstime

Szerencsére ritkán fordul elő, mégis igen komolyan kell venni, hiszen mind az anyára, mind a babára nézve akár végzetes is lehet

– hívja fel a figyelmet dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Mi a HELLP?

Maga a HELLP egy mozaikszó, amely a vörösvértestek szétesését, az emelkedett májenzimértékeket és az alacsony vérlemezkeszámot jelöli.

Jellemző tünetei az ödéma, a rossz közérzet, a gyomorfájdalom, a görcs, a fejfájás, a hányás és a hányinger.

Mivel komoly befolyást gyakorol a placenta, azaz a méhlepény működésére és a kismama egészségi állapotára, ezért a szindrómában szenvedőknél a terhesség megszakítására van szükség. Amennyiben elég érett hozzá a baba, mihamarabbi császármetszés indokolt, így megmenthető az anyuka és a gyermek élete is.

Bár pontosan nem tudni, mi is okozza a HELLP szindrómát,

egyes szakértők szerint gyakran a kezeletlen magas vérnyomás, illetve egy igen gyakori, genetikai eredetű fokozott trombózishajlam, a Leiden-mutáció áll.

Tudósok szerint ugyanis a betegség gyakran a placenta ereiben kialakult vérrög miatt lép fel.

A betegségről és a vele kapcsolatos megdöbbentő adatokról bővebben a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.