Az orvosi irodalomban is számtalan nyoma van annak, hogy a gyengébbik nem tagjai jóval intenzívebben élik meg a fájdalmat egyes betegségek során, mint a férfiak. Egy friss kutatás pedig nemrég bebizonyította ennek igazát.

Egyes vélekedések szerint a férfiak sokkal nehezebben viselik a fájdalmat, ám a Stanford Egyetem Orvosi Kara által készített felmérés szerint a nőknél sokkal nagyobb fájdalmak kísérhetnek egy-egy betegséget, mint az erősebbik nem tagjainál. 

Forrás: Dreamstime

Az első az, ami igazán számít

A kutatók 72 ezer felnőtt beteg fájdalmát értékelték ki a vizsgálat során, amelyet a betegségek és a nemek alapján kategorizáltak. Atul Butte, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta: a korábbi felmérésekkel ellentétben ezúttal a fájdalom intenzitására fókuszáltak, és csak a felnőtt betegek fájdalma erősségének nemek közötti különbségét vizsgálták.  Hogy a fájdalomcsillapítók által okozott enyhülések ne zavarjanak be a vizsgálati eredményekbe, a szakemberek mindig csupán az első alkalommal fellépő fájdalmat vették figyelembe.

Forrás: Youtube

Könnyebben felvállalják a nők, ha valami fáj?

Az eredmények megerősítették azokat a korábbi kórházi jelentéseket, amelyek szerint a reumatikus fájdalmakkal járó fibromialgia – amelyről bővebben ide kattintva olvashatsz – vagy a migrén esetében jóval nagyobb fájdalmuk volt a női betegeknek, emellett azonban olyan egyéb betegségek esetében is kimutatták a nemek közti különbségeket, amelyekre korábban még nem volt példa:  ilyen volt többek között az akut orrmelléküreg-gyulladás és a nyakfájás. 

A kutatók azonban hozzátették, hogy az eredményeket fenntartásokkal kell fogadni – hogy miért, arról bővebben a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz.