A nőknek jobban fáj, mint a férfiaknak

Forrás: Youtube -
betegség nők kutatás napidoktor egészség fájdalom férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orvosi irodalomban is számtalan nyoma van annak, hogy a gyengébbik nem tagjai jóval intenzívebben élik meg a fájdalmat egyes betegségek során, mint a férfiak. Egy friss kutatás pedig nemrég bebizonyította ennek igazát.

Egyes vélekedések szerint a férfiak sokkal nehezebben viselik a fájdalmat, ám a Stanford Egyetem Orvosi Kara által készített felmérés szerint a nőknél sokkal nagyobb fájdalmak kísérhetnek egy-egy betegséget, mint az erősebbik nem tagjainál.

Forrás: Dreamstime

Az első az, ami igazán számít

A kutatók 72 ezer felnőtt beteg fájdalmát értékelték ki a vizsgálat során, amelyet a betegségek és a nemek alapján kategorizáltak. Atul Butte, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta: a korábbi felmérésekkel ellentétben ezúttal a fájdalom intenzitására fókuszáltak, és

csak a felnőtt betegek fájdalma erősségének nemek közötti különbségét vizsgálták.

Hogy a fájdalomcsillapítók által okozott enyhülések ne zavarjanak be a vizsgálati eredményekbe, a szakemberek mindig csupán az első alkalommal fellépő fájdalmat vették figyelembe.

Forrás: Youtube

Könnyebben felvállalják a nők, ha valami fáj?

Az eredmények megerősítették azokat a korábbi kórházi jelentéseket, amelyek szerint a reumatikus fájdalmakkal járó fibromialgia – amelyről bővebben ide kattintva olvashatsz – vagy a migrén esetében jóval nagyobb fájdalmuk volt a női betegeknek, emellett azonban

olyan egyéb betegségek esetében is kimutatták a nemek közti különbségeket, amelyekre korábban még nem volt példa:

ilyen volt többek között az akut orrmelléküreg-gyulladás és a nyakfájás.

A kutatók azonban hozzátették, hogy az eredményeket fenntartásokkal kell fogadni – hogy miért, arról bővebben a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.