Ugandai egyetemi hallgató lányok olyan eszközt fejlesztettek ki, mely képes felismerni a káros baktériumokat a hüvelyben.

A Makerere Egyetem diákjai okostelefonnal összeköthető eszközt készítettek a bakteriális vaginózis és más fertőzések otthoni megállapítására. A Her Health BVKit egy hardverből és egy szoftverből áll. A hardver maga a tesztre szolgáló eszköz, ami bluetooth-on keresztül kapcsolódik a telefonhoz. Vizelet vagy hüvelyváladék-minta alapján elküldi az értékeket az alkalmazásnak, ami értelmezi azt, és tolmácsolja az eredményt. 

Forrás: Dreamstime

Káros baktériumok jelenléte esetén ajánlja a felhasználónak az orvos felkeresését, továbbá a legközelebbi rendelő címét is megmutatja. Ndagire Esther programozó elmondta, hogy a találmány várhatóan segít előmozdítani a vidéken élő nők egészségi állapotának javítását. "Azt reméljük, hogy olyanokhoz is eljut majd, akik nem járnak rendszeresen orvoshoz" - magyarázta a szakértő, aki szerint az eszköz és a szoftver használata havi rendszerességgel ajánlott, és rendkívül egyszerű.