Újra támad a világ egyik legpusztítóbb betegsége?

Kalifornia fertőző betegség tanuló diák lepra középkor Los Angeles egészség történelem fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legfrissebb hírek szerint két diákot kellett elkülöníteni a Los Angelestől keletre található kaliforniai Jurupa Valley-ben, miután a tüneteik alapján leprát diagnosztizáltak náluk. Bár maga a betegség nehezen fertőz, ráadásul ma már számtalan kezelési lehetőség áll rendelkezésre, a lepra elmúlt évszázadokban okozott pusztítását elnézve bizony van okuk az aggodalomra a térségben élőknek vagy az oda utazóknak.

Bár elsősorban a középkor fertőző betegségének tartják, a lepra még ma is milliós nagyságrendben jelentkezik, és nem feltétlenül a rossz higiéniás körülmények miatt. Csak az Egyesült Államokban évente nagyjából 100 új esetet regisztrálnak. A becslések szerint a világon mintegy 10-12 millió leprás él, nagyobb részük a fejlődő világ országaiban, Ázsia, Afrika és Dél-Amerika egyes részein.

A lepra főleg a fejlődő világ országaiban jellemző Forrás: AFP/Douglas E. Curran

Félelmetes, fájdalmas tünetek

A leprát, vagy másik nevén Hansen-betegséget a Mycobacterium leprae nevű baktérium okozza.

Terjedését elhúzódó lappangási ideje is megkönnyíti, hiszen a fertőzött akár 20–40 éven át is tünetmentes lehet, ami nehezítheti a betegség felismerését.

A lepra, népies nevén bélpoklosság klinikai formái közül a legismertebb a viszonylag jóindulatú, lassú lefolyású tuberkuloid, amely a bőrt és a környéki idegeket támadja meg.

A lepra göböket képez a bőrön és eltorzítja az emberi testet Forrás: Wikipédia

A másik a gyorsabb lefolyású, erősen fertőző lepromatózus, amely a bőrön göböket, vagyis leprómákat képez, és megtámadja az idegeket, a zsigereket, és kiterjedtebb szöveti károsodásokat okoz. Az ebben a típusban szenvedő beteg a váladékával nagy számban üríti a kórokozókat, ami által könnyebben adhatja tovább a fertőzést – járványügyi szempontból tehát ez a jelentősebb.

A leprát nem könnyű elkapni, mivel jellemzően szoros és hosszas idejű érintkezés során, rossz higiéniás körülmények között terjed, ám már a hosszú lappangási ideje alatt is fertőzhet

– éppen ezért is tekintik veszélyesnek. A fertőzést az úgynevezett leprominpróbával és szövettani vizsgálattal állapíthatják meg.

Ha túl is éled, akkor is egy emberi roncs maradsz

A lepra kórokozójának kiirtása a megfelelő gyógyszeres kezelésekkel nem jelent problémát,

sokkal nagyobb gondot jelenthet az általa okozott torzítások, hegek kialakulásának megakadályozása és orvoslása.

A leprás beteg, Jose Dino hétéves kora óta szenved a betegségtől, azóta eltorzult az arca, és elvesztette a bal lábát Forrás: AFP/Romeo Gacad

Ehhez egyrészt elengedhetetlen, hogy időben felismerjék a betegséget, ami akár visszafordíthatatlan idegkárosodást, vakságot okozhat, illetve az izommozgásokat koordináló mélyérzések megszűnése miatt gyakori az ujjak, kezek, lábak, lábujjak elveszítése is.

Már a Bibliában is írtak róla

Források szerint a lepra Kelet-Afrikából, illetve a Gangesz vidékéről terjedhetett el az egész világon. A betegséget már a Bibliában is megemlítik, az itt leírtak alapján a legszörnyűbb betegség volt, amely embert sújthatta. A lepra ellen a középkorban kezdtek el tényleges tenni:

a fertőzötteknek sajátos öltözéket kellett viselniük, csengőt aggattak a nyakukba, hogy így jelezzék a többi ember számára közeledésüket, és lepratelepekre telepítették őket.

Leprás beteg fekszik egy, a betegséggel megfertőződött embereknek kialakított teremben Forrás: AFP/Ye Aung Thu

„Nincs szükség további intézkedésekre”

Leprásként a 21. században

A betegségtől már közel sem szenved annyi ember, mint a középkorban, ám az érintettek száma elenyészőnek sem mondható. A 21. században valamelyest könnyebb a leprások élete, Egyiptomban még kolóniát is alakítottak ki a számukra. Tények, tévhitek és fotósorozat a lepráról – kattints ide a cikkért!
Várkonyi Andrea: „Nagyjából négy infarktust éltem át"http://www.life.hu/drlife/20160906-varkonyi-andrea-musorvezeto-kislanya-bochkor-nori-elso-napja-a-bolcsodeben.htmlA népszerű magyar műsorvezető saját bevallása szerint egyáltalán nem féltette kislányát, és laza anyukaként gondolt magára egészen addig a napig, amíg nem hagyta magára a bölcsődében kislányát, Nórit. Dr. Life--Meddőség az élsportban: kihalhatnak a sportolói dinasztiák?http://www.life.hu/drlife/20160822-meddoseg-az-elsportban-ugy-tunik-kihalhatnak-a-sportoloi-dinasztiak.htmlA gyermeket vállalók között minden ötödik pár hosszas küzdelmet folytat a kívánt babáért, közülük kiemelten veszélyeztetettnek számítanak az élsportolók. Dr. LifeThinkstockEvés és karcsúsodás egyszerre? Ezekkel az ételekkel lehetségeshttp://www.life.hu/drlife/20160907-eves-es-karcsusodas-ezekkel-az-etelekkel-lehetseges.htmlAz eredményes fogyókúra a konyhában kezdődik. Azon túl, hogy nem mindegy, mikor és milyen táplálékot veszel magadhoz, érdemes átgondolnod azt is, hogyan tudnád elejét venni az étel iránti sóvárgásodnak. Mutatunk néhány bevált tippet. Dr. Life--Barátja verhette össze a Grace Klinika színésznőjét?http://www.life.hu/drlife/20160908-baratja-verhette-ossze-a-grace-klinika-szinesznojet-melissa-georgeot.htmlA 40 éves színésznő, Melissa George szerda hajnalban hívta ki magához a rendőröket Párizsban, és azt állította, hogy élettársa megverte. Dr. Life--Ők sem tökéletesek! Hírességek apró testi hibákkalhttp://www.life.hu/drlife/20160906-hiressegek-testi-hibakkal-elizabeth-taylor-britney-spears-kate-bosworth.htmlA plasztikai sebészkésnek, illetve más egyéb trükköknek és beavatkozásoknak hála ma már semmi sem akadály Hollywoodban, ha az oly áhított tökéletesség eléréséről van szó. Néhány sztár azonban nem állt be a sorba, és meghagyta magát olyannak, amilyennek a természet is megteremtette – remek példát mutatva nekünk, földi halandóknak, hogy a hibáinkkal együtt szeressük és fogadjuk el önmagunkat. Dr. LifeOrigoBarátja verhette össze a Grace Klinika színésznőjét?http://www.life.hu/drlife/20160908-baratja-verhette-ossze-a-grace-klinika-szinesznojet-melissa-georgeot.htmlA 40 éves színésznő, Melissa George szerda hajnalban hívta ki magához a rendőröket Párizsban, és azt állította, hogy élettársa megverte. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.