A statisztikai adatok szerint több mint 400 ezren betegedtek meg, és akár 250 ezren haltak meg az utolsó itthon pusztító nagy kolerajárvány következtében, amely 1872. szeptember 14-én indult.

Magyarországon először 1831-ben jelent meg a kolera, ami a pestis után a legnagyobb pusztítást végezte mind itthon, mind pedig a világban.

Pavel Fedotov festménye a kolera járványrólForrás: abcgallery.com

Mindehhez hozzájárultak az akkori higiéniás viszonyok: a lakosság nagy része szűretlen és tisztítatlan vizet fogyasztott, a közterületek karbantartása és rendezettsége nem volt általános, mindez együttesen pedig hozzájárult a kolera terjedéséhez. Az utolsó nagy kolerajárvány 1872. szeptember 14-én tört ki Magyarországon: két évig tombolt, ez idő alatt pedig a becslések szerint nagyjából 250 ezren haltak meg a betegség következtében.

Akár egy nap alatt végezhet az emberrel

Nyolc világméretű járvány és több millió áldozat – ilyen számokkal söpört végig az elmúlt évszázadokon minden idők egyik legtöbb emberéletet követelő betegsége, az epekórság, azaz a kolera. Nem csupán extra mértékű fertőzése és az általa követelt emberéletek száma emelte a legrettegettebb betegségek sorai közé, hanem gyötrelmes, kínszenvedéssel járó tünetei és lefolyása is. A Life.hu cikkéért kattints ide!